Ofiţer al IPJ Olt şi soţia sa, condamnaţi la Tribunalul Dolj

0
673

Unsprezece persoane, trimise în judecată în urmă cu mai bine de patru ani de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, pentru infracţiuni de crimă organizată, şi-au aflat sentinţele, miercuri, 6 decembrie a.c. Este vorba despre gruparea coordonată, potrivit anchetatorilor, de comisarul-şef Laurenţiu Ilie Lazăr, zis „Tătuţu”, de la Serviciul de Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Olt, dosar în care au fost inculpate nu mai puţin de 21 de persoane, între care angajaţi cu funcţii de conducere şi de execuţie din cadrul Finanţelor Publice din Olt, dar şi administratori de firme din Olt şi Dolj. Dosarul iniţial s-a disjuns, cei 11 inculpaţi, între care se află şi „Tătuţu”, dar şi soţia sa, au fost judecaţi separat, iar miercuri, judecătorii craioveni i-au achitat pe şase dintre ei, ceilalţi cinci primind pedepse cu suspendare. Hotărârea nu este definitivă.

Reamintim că, procurorii şi poliţiştii de crimă organizată craioveni împreună cu lucrătorii SRI, DGIPI şi DGA au destructurat gruparea infracţională coordonată de Laurenţiu Ilie Lazăr, zis „Tătuţu” în decembrie 2012.

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a 21 de persoane. Este vorba despre Laurenţiu Ilie Lazăr, comisar-şef la Serviciul de Investigare a Fraudelor de la IPJ Olt, soţia sa, Valeria Lazăr, Mihai Răzvan Buzatu şi fratele său, Bogdan Alexandru Buzatu, băieţii lui Florian Buzatu, fostul preşedinte al SIF Oltenia, inspector principal Bogdan Ciprian Gheorghiceanu, tot de la IPJ Olt, Costinel Silviu Ghiţă, Iliuţă Adrian Boagiu, Liviu Dumitru Voiculescu, Radu Moruşi, Leonard Ionuţ Poteraş, Ion Encescu şi Florin Bîlteanu – director executiv adjunct, respectiv director la Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii (AFPCM) Olt –, Gheorghiţa Prunişoară şi Anastasia Lioveanu, ambele consilieri superiori la DGFP Olt, Gheorge Bădiţă, patronul Marconf din Piatra Olt, Marin Mihăilă, Silviu Ion Bălţoi, Iulian Marius Toma, Florin Anton, George Ţîrcomnicu şi Stadian Stănescu. În sarcina lor s-au reţinut infracţiunile de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, complicitate la infracţiunea de delapidare, complicitate la organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, conflict de interese, evaziune fiscală, delapidare şi bancrută frauduloasă.

Bazele afacerii „de familie”, puse în 2008

Potrivit procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, gruparea coordonată de Laurenţiu Lazăr zis „Tătuţu” a luat fiinţă în anul 2008. Astfel, potrivit DIICOT, comisarul-şef Lazăr, împreună cu soţia sa, Valeria, administrator la SC ROEDIL SRL Slatina (cu obiect de activitate asigurarea pazei), şi inspectorul principal de poliţie Bogdan Gheorghiceanu, care îi era coleg de serviciu la IPJ Olt, au constituit un grup infracţional în scop de şantaj, evaziune fiscală şi spălare de bani. Cei doi ofiţeri de poliţie au efectuat acte de cercetare penală în mai multe cauze, în interesul unor oameni de afaceri, care desfăşurau relaţii comerciale între firmele lor şi SC ROEDIL SRL Slatina, administrată în acte de Valeria Lazăr. Potrivit anchetatorilor, însă, în fapt, firma era administrată chiar de Laurenţiu Lazăr, care se ocupa personal de negocierea contractelor de pază, plata salariaţilor şi orice alte activităţi care implica întocmirea de documente în relaţia cu alte persoane fizice sau juridice, existând indicii temeinice de săvârşire a infracţiunii de conflict de interese. Astfel, în perioada 2007-2011, această societate a încasat peste 1.000.000 de euro din servicii care nu au fost executate, iar pentru a justifica scoaterea banilor din gestiune inculpaţii înregistrau cheltuieli nereale în evidenţa contabilă, după cum au consemnat procurorii în referatul prin care au cerut, în decembrie 2012, arestarea preventivă a 10 dintre membrii grupării.

S-au orientat şi spre „maşinuţe” măsluite

Anchetatorii au mai reţinut că Lazăr şi Gheorghiceanu, în perioada anilor 2008-2011, au început să asigure protecţie, pe raza judeţului Olt, în domeniul organizării şi desfăşurării de activităţi comerciale ilicite din sfera jocurilor de noroc pentru mai multe persoane, între care şi inculpatul Leonard Ionuţ Poteraş zis Leo, asociat unic la SC VIPEXIM COM SRL Craiova, firmă în prezent radiată. Afacerea consta în introducerea ilegală pe teritoriul României a unor aparate de joc de tipul slot-machines, la care era înlocuită placa de bază cu una contrafăcută. Iar când un control al Poliţiei Caracal l-a depistat pe Poteraş cu aparatul măsluit, cei doi ofiţeri au intervenit la colegii lor pentru ca dosarul să fie soluţionat favorabil.

Şi-au sprijinit asociaţii să obţină rambursări ilegale de TVA

Un alt palier al activităţii infracţionale a fost acordarea nelegală a unei rambursări ilegale de TVA, în cuantum de 2.931.300 lei, în anul 2010, către SC Marconf SRL Piatra Olt, unde director era asociatul lor, Gheorghe Bădiţă. Rambursarea de TVA a fost solicitată ca urmare a unor tranzacţii fictive şi a fost acordată cu sprijinul organelor fiscale, în speţă Florin Bîlteanu, director executiv adjunct, Ion Encescu, director al Administraţiei Finanţelor Publice Pentru Contribuabili Mijlocii (AFPCM) Olt şi consilierii superiori Anastasia Lioveanu şi Gheorghiţa Prunişoară din cadrul DGFP Olt. De altfel, la percheziţia efectuată de ofiţerii craioveni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au fost găsite în biroul Gheorghiţei Prunişoară documente contabile ale SC Marconf SRL Piatra Olt pe care nu ar fi trebuit să le deţină. În plus, s-a mai stabilit că Mihai Răzvan Buzatu şi Bogdan Alexandru Buzatu, în perioada 2008 – 2010, au încheiat contracte de prestări servicii pază cu SC ROEDIL SRL Slatina, la un preţ de 75 de ori mai mare faţă de cât cereau alţi furnizori de servicii de pază, după cum au mai precizat procurorii DIICOT Craiova.

Cinci condamnaţi, şase achitaţi

Dosarul cu cei 21 de inculpaţi s-a înregistrat, în iunie 2013, pe rolul Curţii de Apel Craiova, de unde anul următor a fost declinat la Tribunalul Dolj. Aici s-au format două dosare separate, cel cu 11 inculpaţi, între care Laurenţiu Lazăr şi soţia sa, fiind soluţionat miercuri, 6 decembrie a.c.. Magistraţii Tribunalului Dolj i-au condamnat doar pe cinci dintre inculpaţi, la pedepse cu suspendare, ceilalţi şase fiind achitaţi. Astfel, Laurenţiu Ilie Lazăr a primit 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani; soţia sa, Valeria 2 ani închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 4 ani; Buzatu Mihai Răzvan şi Buzatu Bogdan Alexandru câte 3 ani închisoare cu suspendare pe perioada unui termen de supraveghere de 5 ani, iar Bădiţă Gheorghe a primit 6 luni închisoare cu suspendare pe durata termenului de încercare de 3 ani. Gheorghiceanu Bogdan Ciprian, Voiculescu Liviu Dumitru, Poteraş Leonard Ionuţ, Ghiţă Costinel Silviu, Boangiu Iliuţă Adrian şi Morusi Radu au fost achitaţi. În schimb, Valeria Lazăr are de achitat către ANAF – DGRFP Craiova 26.218 lei (11.985 lei impozit pe profit şi 14.233 lei TVA de plată) precum şi la dobânzile legale şi penalităţile de întârziere aferente, iar Buzatu Mihai Răzvan şi Lazăr Laurenţiu Ilie trebuie să plătească 456.000 lei despăgubiri civile către partea civilă SC Univers SA, la care se adaugă dobânda legală până la data plăţii debitului. Judecătorii craioveni au menţinut sechestrul pe bunurile soţilor Lazăr şi au dispus confiscarea, de la Leonard Poteraş, a aparatelor de joc de tip slot maşine şi sumelor de bani rezultate din exploatarea acestora. Hotărârea de miercuri a Tribunalului Dolj nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Cât despre al doilea dosar, judecătorii de la Tribunalul Dolj au anunţat că vor pronunţa sentinţa tot în cursul acestei luni.