Subvenţii pentru cei care angajează şomeri trecuţi de 45 de ani

0
158

AJOFM Dolj vine în sprijinul angajatorilor prin aplicarea măsurilor pentru stimularea ocupării forţei de muncă. Astfel, angajatorii pot beneficia de subvenţii acordate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în situaţia în care încadrează în muncă persoane din rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ, şomerilor cu vârsta peste 45, şomeri unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomerilor care în termen de 5 ani de la data încadrării îndeplinesc condiţiile de pensionare sau persoanelor cu handicap.

Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat o sumă de 500 lei, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; o sumă de 600 lei, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal sau o sumă de 750 lei, pentru absolvenţii de învăţământ superior. “Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele menţionate anterior pe o perioadă de 18 luni”, a precizat  Alina Ghercioiu, reprezentant comunicare, AJOFM Dolj.

Obligaţi să menţină angajaţii cel puţin 18 luni

Întreprinzătorii care beneficiază de subvenţionarea locurilor de muncă pentru încadrarea în muncă a absolvenților sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puțin 18 luni.  Pe de altă parte şi angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă 500 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni. „Angajatorii care, în raport cu numărul de angajaţi, şi-au îndeplinit obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă persoane cu handicap, precum şi angajatorii care nu au această obligaţie legală, beneficiază lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă  500 lei dacă încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap şi le menţin raporturile de muncă cel puţin doi ani”, se mai spune în comunicatul AJOFM Dolj.