Sentinţă definitivă în cazul şoferului fugar de la Breasta: Doi ani şi cinci luni la puşcărie după ce a accidentat mortal o femeie

0
154

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au pronunţat, luni, 5 octombrie a.c., sentinţa definitivă în cazul şoferului de 23 de ani care în decembrie 2014 a accidentat mortal o femeie, în comuna Breasta, şi-a abandonat maşina la locul impactului şi a fugit, fiind depistat ulterior de poliţişti. Trimis în judecată pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie şi conducere a unui autovehicul fără permis, el a fost condamnat la 2 ani şi 5 luni închisoare cu executare de Judecătoria Craiova, a făcut apel, iar acum judecătorii i-au respins apelul. Inculpatul este arestat în cauză de pe 18 decembrie 2014 şi va rămâne după gratii până la ispăşirea pedepsei.

Reamintim că Rupi Curte, de 23 de ani, din Bucureşti, care locuia fără forme legale în Craiova, a fost arestat preventiv pe 18 decembrie 2014, în baza mandatului emis de Judecătoria Craiova, pentru ucidere din culpă, conducere fără permis şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie. Asta după ce, pe 16 decembrie 2014, seara, poliţiştii de la Rutieră erau anunţaţi prin 112 că, pe DJ 606, în comuna Breasta, s-a produs un accident de circulaţie în urma căruia o persoană a decedat.

Din primele cercetări ale poliţiştilor rutieri s-a stabilit faptul că Valeria Ionică, de 61 de ani, din localitate, în timp ce se afla pe partea dreaptă a DJ 606 în direcţia de mers Breasta către Predeşti, unde tocmai ieşise dintr-un magazin, a fost accidentată mortal de un autoturism. După producerea accidentului, conducătorul auto şi-a abandonat maşina, părăsind locul faptei fără încuviinţarea organelor de cercetare. A fost demarată o anchetă, iar în urma activităţilor specifice de cercetare desfăşurate de poliţiştii Biroului Rutier Craiova, la mai bine de 24 de ore de la comiterea faptei, oamenii legii au reuşit să dea de urma autorului accidentului.

Aceştia l-au identificat pe Rupi Curte, de 23 de ani, din Bucureşti, care locuia fără forme legale în Craiova, stabilind că el este cel care a produs accidentul rutier mortal. Se pare că avea şi motive să dispară, întrucât în urma verificărilor s-a stabilit că tânărul nu poseda permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule. Tânărul a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie şi conducere a unui autovehicul fără permis, fiind introdus în arestul IPJ Dolj. O zi mai târziu, după ce a fost audiat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, Rupi Curte a fost prezentat Judecătoriei Craiova, instanţă care a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a şoferului fugar, măsura fiind prelungită ulterior.

Şi-a recunoscut faptele

Poliţiştii şi procurorii au finalizat cercetările în cauză, iar joi, 12 februarie a.c., au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Rupi Curte, pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie şi conducerea unui autovehicul fără permis. Întrucât a recunoscut comiterea faptelor încă de la primul termen, magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat sentinţa marţi, 28 aprilie a.c.. Inculpatul a fost găsit vinovat de fiecare din cele trei infracţiuni reţinute în sarcina sa, fiind condamnat la o pedeapsă totală de 2 ani şi 5 luni închisoare pe care o va executa în regim de detenţie, după cum se arată în hotărârea instanţei: „contopeşte pedepsele aplicate inculpatului CURTE RUPI în pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare la care se adaugă sporul de o treime din totalul pedepselor de 1 an şi 5 luni, 8 luni şi 8 luni, respectiv sporul de 11 luni, în final rezultând pedeapsa de 2 ani şi 5 luni închisoare, pe care inculpatul o va executa în regim de detenţie”. În aceeaşi hotărâre, judecătorii l-au menţinut pe inculpat în spatele gratiilor. Despăgubirile vor fi achitate de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, inculpatul fiind obligat la plata sumei de 3.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Nemulţumit de pedeapsă, Rupi Curte a declarat apel, lucru pe care l-au făcut şi rudele femeii decedate în accident, dosarul fiind înregistrat pe 26 mai a.c. la Curtea de Apel Craiova. Luni, 5 octombrie a.c., judecătorii au pronunţat sentinţa definitivă în cauză. Instanţa a respins apelul inculpatului ca nefondat, dar şi pe al rudelor victimei, menţinând hotărârea pronunţată pe fond: „Respinge apelul formulat de inculpatul Curte Rupi, ca nefondat. Respinge apelurile părţilor civile ca tardiv formulate. Deduce arestul preventiv al inculpatului de la 28 aprilie 2015 la zi. În baza art.275 alin.2 Cpr.p. obligă pe apelantul-inculpat la 600 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică de la 05 octombrie 2015”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.