Fostul primar din Malu Mare şi ceilalţi patru inculpaţi din dosar rămân 60 de zile sub control judiciar

0
84

Fostul primar al comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, contabila Primăriei şi cei trei administratori de societăţi comerciale inculpaţi într-un dosar deschis de Parchetul Curţii de Apel Craiova pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi infracţiuni de fals, rămân sub control judiciar pentru 60 de zile. Hotărârea a rămas definitivă ieri, la Tribunalul Dolj, instanţă care a respins contestaţia procurorilor împotriva hotărârii luate pe fond de Judecătoria Craiova.

primar dicu
Alexandru Dicu

Reamintim că, pe 17 august a.c., poliţiştii de la „Economic” făceau 7 percheziţii în localităţile Craiova, Malu Mare, Cârcea, Filiaşi şi Băileşti din judeţul Dolj, Pantelimon, judeţul Ilfov şi Drăgăneşti – Olt, judeţul Olt, la locuinţele unor persoane suspectate de comiterea mai multor infracţiuni de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi infracţiuni de fals. 

„S-a stabilit că, în perioada 2009-2012, au fost încheiate contracte de achiziţii publice directe de servicii, produse şi lucrări cu mai multe societăţi cu sediul în Craiova, Băileşti şi Drăgăneşti-Olt, ocazie cu care au fost acceptate la plată facturi reprezentând achiziţii de bunuri şi materiale, lucrări de pietruire şi reabilitare drumuri, lucrări amenajare şi dotare părculeţ comunal, bunurile fiind achiziţionate la preţuri supraevaluate şi, de asemenea, lucrările au fost supraevaluate sau nu au fost executate în realitate”, a precizat, la momentul respectiv, inspector principal Cătălin Dochia, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Mai mult, au spus anchetatorii, Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare în perioada vizată de cercetări, la datele de 19.12.2011 şi 24.09.2012, pentru obţinerea tranşelor de finanţare aferente contractului încheiat cu Administraţia Fondului pentru Mediu – Direcţia Implementare Proiecte, în vederea realizării obiectivului de investiţie „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, a înaintat Administraţiei Fondului pentru Mediu documente justificative care atestau în fals efectuarea anumitor lucrări care nu au fost executate în realitate sau au fost executate parţial, parte din cantităţile de materialele utilizate fiind supradimensionate, documente pe care le-a atestat şi aprobat în calitate de reprezentant al localităţii Malu Mare.

Sume achitate în mod nejustificat unor firme

tribunalAnchetatorii au descoperit că, în cazul obiectivului „Înfiinţare parc comunal – comuna Malu Mare, judeţul Dolj”, decontarea lucrărilor s-a efectuat în baza unor situaţii de plată în care au fost înscrise cantităţi de materiale mult mai mari decât cele utilizate în realitate. Situaţiile de plată atestă faptul că a fost achitată în plus şi în mod nejustificat, suma de 519.808,92 lei. În cazul achiziţiilor de produse efectuate în perioada 2009 – 2012 (plăcuţe numere case şi nomenclatură stradală, pichete incendii, panouri avertizare, panouri intrare/ieşire localitate, staţii de autobuz) s-a achitat în plus şi în mod nejustificat suma de 61.885,84 lei către S.C. Mitdur Service S.R.L., administrată de inculpatul Constantin Petrache şi, respectiv, suma de 135.360,43 lei către S.C. Silvia Metal S.R.L., din Băileşti, reprezentată de inculpatul Gheorghe Ardeleanu.

În ceea ce priveşte obiectivele de investiţie ,,Reprofilare drumuri locale in comuna Malu Mare, sat Preajba, Judeţul Dolj”, respectiv strada Trandafirilor, strada Narciselor, strada Liliacului, Aleea III, Aleea IV şi Aleea V; Pietruire drumuri locale în comuna Malu Mare, sat Preajba, Judeţul Dolj, respectiv strada Bujorului, aleea I şi aleea II, executate în anul 2012 de societatea comercială al cărei reprezentant a fost inculpata Florentina Stoian, expertiza tehnică a stabilit că s-a produs, în dauna bugetului local, un prejudiciu de 105.321,66 lei, plăţile fiind făcute de Rodica Cotea, contabil în cadrul Primăriei comunei Malu Mare.

Alexandru Dicu (ridicat de pe litoral, unde îşi petrecea concediul), Rodica Cotea, Florentina Stoian, Constantin Petrache şi Gheorghe Ardeleanu au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar pe 18 august au fost prezentaţi Judecătoriei Craiova, care a respins propunerea de arestare şi i-a plasat pe cei cinci sub control judiciar pentru 60 de zile, impunându-le o serie de obligaţii. Procurorii au contestat hotărârea şi, după două amânări, ieri, Tribunalul Dolj a respins contestaţia Parchetului, dar şi pe a unei inculpate: „Respinge contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova împotriva încheierii nr.86 din 18.08.2017 pronunţată de Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi, ca nefondată. Respinge contestaţia formulată de inculpata Stoian Florentina împotriva încheierii nr.86 din 18.08.2017 pronunţată de Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi, ca nefondată. Definitivă. Pronunţată în Camera de Consiliu, azi 05 septembrie 2017”, se arată în hotărârea instanţei.

Prejudiciul total în acest dosar este de 822.000 lei, din care, în cursul urmăririi penale, poliţiştii au reuşit să recupereze suma de 500.000 lei în numerar, pentru diferenţa de 322.000 lei fiind instituite măsuri asigurătorii.