Consumul de canabis, combătut prin „Potaltfel”

0
361

antidrog (1)Ieri, la sediul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Craiova s-au prezentat strategiile şi obiectivele Campaniei Naţionale de prevenire a consumului de canabis – „Potaltfel!”, acţiune desfăşurată la nivelul întregii ţări. În ultimul timp a apărut o creştere a consumului de canabis – un precursor al marijuanei, haşişului şi al uleiului din această plantă (cânepă indiană), care dă dependenţă şi poate conduce la consumul de substanţe halucinogene de mare risc (cocaină, heroină, LSD, etc.). În regiunea noastră, conform datelor statistice, atât consumul, cât şi traficul sunt la cote joase, dar un semnal de alarmă trebuie tras.

Campania va fi implementată în perioada 5 septembrie 2017 – 31 iulie 2018 şi este fundamentată pe „Studiul naţional în populaţia generală privind consumul de alcool, tutun şi droguri (GPS) 2016, corelat cu Studiul în populaţia şcolarizată cu vârsta de 16 ani – ESPAD 2015, studii care relevă, la nivel naţional, o creştere a consumului de canabis. Activitatea este finanţată prin Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri”, se arată în comunicatul Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), din cadrul Ministerul Afacerilor Interne. „Potaltfel” are drept scop creşterea nivelului de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale (15 – 64 de ani), cu accent pe populaţia şcolară (15 – 24 de ani), asupra efectelor medico-psiho-sociale ale consumului de canabis, în vederea neînceperii, respectiv evitării trecerii de la consumul ocazional sau recreaţional la consumul regulat.

„În regiunea noastră nu este un fenomen, dar este o problemă…”

antidrogBeneficiarii direcţi ai campaniei sunt peste 200.000 din populaţia generală, şi peste 51.000 de tineri între 15 – 24 de ani. „Este o campanie intensă, deoarece s-a observat o creştere a consumului de canabis, mai ales în rândul tinerilor, categorie căreia i se şi adresează, în principal,  acest proiect. Vor fi campanii de informare în mass-media, cu tot ceea ce înseamnă pericolul consumului de canabis. Conform studiilor efectuate, s-a observat o prelevanţă mai ales în rândul bărbaţilor, iar, după ce am cules datele din teritoriu, s-a observat că cel mai tânăr consumator are 14 ani, iar media de debut este în jurul a 21 de ani. Vom merge în şcoli, în primul rând, şi le mulţumesc şi inspectoratelor şcolare şi partenerilor noştri. Dacă vorbim de regiunea noastră, nu putem vorbi de un fenomen, dar de o problemă, da. Sunt aplicate, din partea specialiştilor noştri, şi tratamente şi consiliere psihologică, atât pentru consumatori, cât şi pentru familiile lor. Nu pot spune, acum, câţi dintre ei au recidivat, dar vom implementa aceste programe de prevenire, şi cu sprijinul voluntarilor. Mai pot spune că, aşa cum sunt statisticile, ne aflăm pe ultimele locuri, la nivel mondial, în ceea ce priveşte consumul, un lucru îmbucurător”, a precizat subcomisar  Monica Iliescu, şef al Centrului Regional de Prevenire,  Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova.