Craiova: Poliţiştii vor împărţi peste 1000 de veste reflectorizante bicicliştilor şi căruţaşilor

0
402

21362168_3384210604936172_1609645280_oAstăzi, 4 septembrie a.c., începînd cu ora 11:30, poliţişti din cadrul IPJ Dolj- Serviciul Rutier au organizat şi executat o acţiune cu caracter preventiv, care a avut drept scop informarea şi conştientizarea participanţilor la trafic, în special bicicliştii şi conducătorii de atelaje cu tracţiune animală, în ceea ce priveşte riscurile la care se expun în momentul în care circulă pe drumurile publice fără a fi echipaţi corespunzător şi fără a respecta legislaţia rutieră. Cu ocazia desfăşurării acestei activităţi, poliţiştii rutieri au distribuit în mai puţin de o oră peste 25 de veste refectorizante, precum şi broşuri conţinând atât sfaturi preventive, cât şi prevederi din OUG 195/2002. Totodată, oamenii legii au întocmit şi o evidenţă cu persoanele cărora le-au fost înmânate aceste veste reflectorizante, aceştia luînd la cunoştinţă şi semnând procesele verbale, luându-şi totodată angajamentul că le vor purta de fiecare dată cînd se deplasează pe drumurile publice cu bicicletele sau cu atelajele cu tracţiune animală. De această dată, poliţiştii nu au aplicat nicio sancţiune contravenţională, scopul acţiunii fiind unul cu caracter informativ. Activitatea a avut loc astăzi începând cu ora 11:30 pe DN 55 Craiova-Bechet, precum şi în incinta Târgului de săptămână Făcăi, aceasta urmând a fi continuată şi în zilele următoare de către poliţiştii celorlalte formaţiuni rutiere din judetul Dolj, întrucât oamenii legii şi-au propus să împartă peste 1000 de veste.

Poliţiştii rutieri din cadrul IPJ Dolj recomandă tuturor celor care se deplasează cu bicicleta:

Ø Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie şi să fii echipat corespunzător;

Ø Când circuli PE bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni !

Ø Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie şi cu sistem de avertizare sonoră.

Ø De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în faţă, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.

Ø Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.

Ø Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalţi participanţi la trafic.

Ø Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

Ø La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta!

Ø Este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă.

Ø Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană, câte unul.

Ø Nu circula cu bicicleta sub influenţa băuturilor alcoolice;

Ø Poartă cască de protecţie. Îţi poate salva viaţa.

Zilnic, poliţiştii doljeni acţionează pentru asigurarea şi menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru prevenirea cauzelor generatoare de accidente rutiere şi sancţionarea celor care nu respectă regulile de circulaţie, punând în pericol siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.