Cele 12 asociații de proprietari care nu vor primi căldură

0
487

Administratorul judiciar al SC Termo a întocmit lista cu cei mai răi datornici din Craiova și a dat-o publicității pentru a-i determina pe restanțieri să-și clarifice situația pe ultima sută de metri. Dacă nu își plătesc factura curentă și o parte din datorie până în momentul când se va începe furnizarea agentului termic, toate asociațiile de proprietari care se regăsesc pe acest tabel vor fi lăsate în frig pe toată perioada iernii.

Lista este compusă dintr-un număr de 12 asociații de proprietari, toate cu restanțe foarte mari. Tabelul este deschis de trei dintre acestea care figurează cu datorii istorice la Termoficare, sumele fiind neplătite din anul 2010. Fruntașa, dacă se poate spune așa, este asociația de proprietari nr. 7 din cartierul 1 Mai care are o restanță de 2,36 milioane de lei, echivalentul a 524.000 de euro. O datorie la fel de mare are și asociația nr. 14 Romanescu – 2,34 milioane de lei. Cu restanțe de peste 1.000.000 de lei sunt cinci asociații din Craiova, și anume asociația nr. 24 Craiovița Nouă (1,13 milioane de lei), asociația nr. 4 Mareșal Antonescu (1,11 milioane de lei), asociația nr. 5 Eroilor din cartierul Valea Roșie (1,05 milioane de lei), asociația nr. 6 din cartierul 1 Mai (1,05 milioane de lei) și asociația nr. 3 Știrbei Vodă (1 milion de lei).

Restanțele provin și din anul 2010

Pe lista neagră se mai găsesc asociația de proprietari nr. 9 George Enescu (900.000 de lei), asociația nr. 7 Rovine (845.000 de lei), asociația de proprietari C2-C5 Putna (610.000 de lei), asociația de proprietari nr. 9 Rovine (470.000 de lei) și asociația de proprietari 84B-87B1 Craiovița Nouă (436.000 de lei). „Aceste asociații de proprietari au cele mai mari datorii către noi. În unele cazuri, restanțele sunt foarte vechi, chiar din anul 2010, ceea ce ne demonstrează faptul că este rea-voință. Când nu plătești nimic de atâta timp înseamnă că nu ești interesat să achiți ceea ce consumi și atunci nu mai poți beneficia de aceste servicii de încălzire. Prin urmare, aceste asociații – care, repet, sunt cei mai răi datornici ai Craiovei – nu vor primi agent termic în această iarnă”, a precizat Maria Somnea, administratorul judiciar al SC Termo Craiova.

Nici un rabat de la această măsură

Potrivit administratorului judiciar, lista datornicilor rămâne bătută în cuie, urmând să fie aplicată întocmai dacă restanțierii aceștia nu își mai achită din bani. Maria Somnea a explicat că singura posibilitate ca o asociație de proprietari să fie ștearsă de pe tabel este să-și achite factura curentă, dar și o parte consistentă din datoria veche. „Dacă doresc să primească agent termic, asociațiile de pe lista noastră trebuie să-și achite măcar factura curentă și un procent rezonabil din sumele restante. Plățile trebuie să fie făcute în următoarele săptămâni care au mai rămas până la furnizarea căldurii în Craiova, în caz contrar nu se vor regăsi printre cele care se vor încălzi în această iarnă”, a menționat Maria Somnea. Administratorul judiciar a precizat că nu se va face nici un rabat de la această măsură, toate cele 12 asociații fiind avertizate să-și clarifice situația în timpul care a mai rămas.

Gigacaloria, pe punctul de a se scumpi

Furnizarea căldurii în Craiova ar urma să se facă de cum se răcește vremea, dar nu mai devreme de începutul lunii noiembrie. Dacă, totuși, temperaturile vor scădea în luna octombrie, SC Termo este pregătită să pornească instalațiile. „S-au făcut toate reviziile și nu avem nici o problemă dacă vor veni zile friguroase și va trebui să începem furnizarea agentului termic mai devreme. Urmărim valorile pe care le arată termometrul fiindcă nu vrem să le încărcăm locatarilor facturile”, a precizat administratorul Somnea. În ceea ce privește prețul gigacaloriei din această iarnă, acesta este încă discutabil. Administratorul judiciar a anunțat că va cere mărirea prețului, ca o altă măsură pentru redresarea societății. De aici decurg două posibilități, fie craiovenii vor suporta această majorare, fie Primăria Craiova, cu votul consilierilor municipali, vor acoperi această sumă printr-o nouă subvenția de la bugetul local. În acest moment, prețul gigacaloriei este de 220,5 de lei.