Protest la Colegiul Medicilor Dolj – „Mor oamenii pe capete în spitale şi nimeni nu reacţionează!”

0
326

Protest inedit în faţa sediului Colegiului Medicilor Dolj. Trei familii îndurerate şi-au plâns ieri rudele decedate pe patul pe spital şi au cerut pedepsirea medicilor pe care îi consideră vinovaţi pentru dispariţia prematură a celor dragi. Cu fotografiile ţinute strâns în mână, părinţii, fraţii sau soţii celor care nu mai sunt printre noi au cerut încă o dată explicaţii pentru moartea celor dragi. Deşi aşteaptă de luni bune un verdict de la Colegiului Medicilor, un răspuns din partea autorităţilor pare să întârzie la nesfârşit.

Chiar în ziua în care la Colegiul Medicilor Dolj erau în plină desfăşurare alegerile, un grup de protestatari a cerut reprezentanţilor instituţiei să urgenteze judecarea cazurilor de malpraxis. Uniţi de drama pierderii premature a unei persoane dragi, fiecare dintre cei prezenţi poartă şi acum în spate povara unei poveşti tragice.

Soţia unuia dintre protestari a murit după o naştere prin cezariană, la trei luni după ce fusese internată. Doru Vărzaru, consideră şi acum că dacă soţiei sale i-ar fi fost administrate la timp anticoagulante aceasta ar fi trăit. La mai bine de un an de la consumarea tragediei, bărbatul este convins că nu a fost vorba de nepricepere, ci de neglijenţă în serviciu. „Am înţeles că astăzi au loc alegeri la Colegiul Medicilor şi ne-am gândit să organizăm un protest paşnic. Noi am fost prejudiciaţi pentru tot restul vieţii prin pierderea unor persoane apropiate, în cazul meu soţia. Acest Colegiu ar trebui să judece medicii care greşesc, dar noi nu ştim să fii rezolvat vreun astfel de caz. Suntem nişte oameni mutilaţi sufleteşte şi dorim o reparaţie morală. Mor oamenii pe capete în spitale şi nimeni nu reacţionează. Vrem să tragem un semnal de alarmă. Neglijenţa în serviciu este pedepsită în orice domeniu”, a mărturisit Doru Vărzaru, unul dintre protestari.

Răspunsul pe care l-a primit din partea Colegiului Medicilor Dolj, în urma sesizării, nu îl mulţumeşte nici pe departe, craioveanul acuzând autorităţile că încearcă să muşamalizeze cazul. „Cei de la Colegiul Medicilor ne-au spus că s-a făcut tot ce trebuia dar a intervenit ceva neprevăzut. Eu cred că nu se poate discuta la modul acesta. Am atacat decizia lor, iar acum mă aştept să fiu plimbat din nou un an şi ceva, pentru a se prescrie fapta”, a precizat craioveanul.

Un bunic acuză medicii de moartea nepotului

La fel de tristă este şi povestea pe care, cu lacrimi în ochi, a istorisit-o un pensionar din Dolj. Anul acesta urma să devină bunic însă nepotul care ar fi trebuit să-l sprijine la bătrâneţe a murit la naştere. Acum nu i-a mai rămas decât să tragă un semnal de alarmă vizavi de lipsa de profesionalism a unora dintre medici, astfel încât drama pe care a trăit-o el să nu li se întâmple şi altora. Pe parcursul ultimelor opt luni, familia Oprea a sesizat Colegiul Medicilor dar ancheta este încă în desfăşurare. Şi, după cum recunoaşte chiar bărbatul, speranţele că se va face dreptate sunt destul de mici. „Din 3 mai a.c. şi până acum nu ni s-a dat un răspuns sau vreo explicaţie. Eu sunt bunicul unui băiat care a murit la naştere la Spitalul Filantropia. Doctoriţa ne-a spus că nu-şi dă seama ce s-a întâmplat şi se consideră nevinovată. Cei care nu sunt pregătiţi profesional ar trebui să se apuce de altă meserie nu să omoare oamenii în spitale”, a acuzat Dumitru Oprea, bunicul unui nou-născut care a murit la naştere.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor nu au răspuns din cauza alegerilor

Printre protestari s-au aflat ieri, mama şi sora unui alt bolnav care a murit în spital în condiţii neelucidate până acum. Au acuzat la rândul lor că, deşi o reclamaţie a fost depusă în urmă cu şapte luni, Colegiul Medicilor nu le-a răspuns. „Fratele meu a murit la şase săptămâni după ce a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Craiova cu diagnosticul de tuberculoză. De fapt avea bronhopneumonie. Medicul ne-a spus că fratele meu mergea foarte bine şi de fapt nu ştie ce s-a întâmplat. Am depus imediat o reclamaţie la Colegiul Medicilor, dar nu am primit nimic, nici un răspuns”, a povestit Cristina Ţucă, sora celui decedat.

În replică, reprezentanţii Colegiului Medicilor Dolj au susţinut ieri că nu pot comenta în nici un fel situaţia creată având în vedere că în această perioadă sunt organizate alegeri.