Munca în agricultură, luată în vizorul inspectorilor de muncă

0
436

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj este în plină campanie a verificării şi controlului, la societăţile comerciale care au domeniu de activitate în agricultură. Deja lucrurile sunt în schimbare, iar inspectorii de muncă arată că pentru ei legea este sfântă, cu atâta mai mult cu cât câțiva dintre ei au fost opriţi la poartă şi nu li s-a permis accesul în incinta unor societăţi comerciale.

Cătălin Mohora

În perioada octombrie-decembrie 2015, este în plină desfăşurare campania de depistare a persoanelor care lucrează fără forme legale şi care nu respectă regulile de Securitate şi Sănătate în Muncă, la societăţile agricole din domeniul agriculturii. „Împreună cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj şi cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj avem ample acţiuni de control şi verificare. Am început în urmă cu aproximativ 15 zile şi am depistat mai multe persoane care lucrau fără forme legale. Pot spune că am găsit agenţi economici care au în administrare sute, dacă nu mii de hectare, iar la control ni se spunea că au cel mult doi angajaţi. Nu este posibil aşa ceva. Când le-am cerut referinţe, ni se spunea că sunt suprafeţe întinse, pe terenuri greu accesibile. Nu mai stă în picioare nici această explicaţie, deoarece putem ajunge şi în zone dificile, cu atât mai mult cu cât am fost dotaţi cu autoturisme de teren. Am avut şi neplăcuta surpriză ca inspectorii noştri să fie lăsaţi la poartă, nepermiţându-le accesul în sediile societăţilor comerciale. Fac precizarea că inspectorii de muncă au dreptul de a intra oricând în control. Numai vorbesc despre faptul că, de-a lungul anilor, au fost depistate foarte multe persoane care prestau muncă ilegală în agricultură, numai de la începutul acestui an fiind înregistrate cinci evenimente de muncă, unul soldat cu invaliditate certă”, a declarat Cătălin Mohora, şeful ITM Dolj.

Inspectori opriţi să facă verificări

Aşa cum aminteam, inspectorii de muncă au fost opriţi să intre în societăţi. „Eu, personal, nu am niciun fel de barieră, dacă pot spune aşa, să vorbesc despre ceea ce păţesc lucrătorii noştri. Bunăoară, zilele trecute, la Zănoaga, sat din comuna Leu, unul dintre inspectorii noştri a fost ţinut dincolo de garduri şi nu i s-a permis accesul în unitate. Îi atenţionez pe  toţi administratorii de societăţi comerciale că, indiferent de obiectul de activitate, trebuie să se supună controalelor. Dacă nu respectă legislaţia, sunt pasibili de amenzi considerabile: 5.000 – 10.000 de lei pentru refuzul accesului în incinta agenților economici şi între 10.000 – 20.000 de lei pentru fiecare lucrător găsit fără forme legale. Noi ne dorim intrarea în legalitatea, de aceea am cerut şi sprijinul autorităţilor publice locale, cărora le-am înaintat adrese în acest sens. De asemenea, rezultatele controalelor noastre vor fi comunicate Direcţiei Finanţelor Publice”, a mai menţionat Cătălin Mohora.