Parcarea prin SMS ar putea fi extinsă în tot centrul Craiovei

0
432

Primăria Craiova consideră că sistemul de parcare cu plată prin SMS şi-a atins scopul şi plănuieşte să îl extindă şi pe alte străzi din zona ultracentrală. Pe lista lărgită se află strada „A.I. Cuza”, pe toată lungimea până la Colegiul Naţional „Carol I”, precum şi strada „Mihail Kogălniceanu”, ambele fiind arterele prin care se intră şi se iese din Centrul Vechi, cele mai aglomerate în acest moment.

Sistemul de parcare cu plată prin SMS, la tariful de 50 de cenţi pe oră, a început să fie pus în aplicare, pe locurile din centrul Craiovei, pe data de 11 septembrie, odată cu repunerea în funcţiune a străzii „A.I. Cuza”. După aproape trei săptămâni de utilizare, autorităţile au tras concluzia că noul sistemul de parcare şi-a atins scopurile şi merită să fie extins şi pe următorul inel din jurul Centrului Vechi al Craiovei. «Din punctul nostru de vedere, parcarea cu plată prin SMS de pe strada „A.I. Cuza” şi-a atins cele două meniri pe care le-am gândit în momentul în care am decis să transformăm această zonă în parcare cu plată. Având în vedere că a fost o măsură foarte bună, ne gândim să mărim aria de aplicare şi în zona străzii Kogălniceanu, pe toată strada „A.I. Cuza”, până în zona Colegiului „Carol I”, deci în zona ultracentrală a Craiovei», a declarat în cadrul conferinţei săptămânale de miercuri, administratorul public al Craiovei, Sorin Manda.

Parcarea subterană, tot mai atractivă după taxarea centrului

Unul din scopurile pentru care a fost creată parcarea cu plată prin SMS pe strada „A. I. Cuza” a fost descongestionarea traficului, şi autorităţile consideră că acum se circulă mult mai bine, iar a doua idee care a stat la baza acestei măsurii a fost să facă mai atractivă parcarea subterană din zona Teatrului Naţional. Potrivit municipalităţii, din momentul în care locurile de parcare de pe strada „A.I. Cuza” nu au mai putut fi folosite gratuit, ca până nu demult, a început să se apeleze la varianta parcării subterane. „De la un grad de ocupare de 30%, parcarea subterană a ajuns să fie utilizată de 70%, aceasta fiind media ocupării, în acest moment”, a precizat Sorin Manda. Şoferii au învăţat repede că, la un calcul simplu, ies mai ieftin dacă îşi duc maşinile în parcarea subterană de la Teatru. În timp ce o oră de staţionare pe locurile de parcare la suprafaţă, create de curând pe strada „A. I. Cuza”, este taxată cu 50 de cenţi, la numai doi paşi, sub esplanada teatrului, ora de staţionare este de 1 leu. În cazul unei staţionări mai îndelungate, accesul în parcarea subterană este disponibil şi sub alte forme: parcarea pe zi – considerată între 2 şi 5 ore – este taxată cu 6 lei sau parcarea în regim de abonament lunar – este taxată cu 100 lei (pentru staţionarea pe timp de noapte) şi 120 de lei (pentru staţionarea pe timpul zilei).

400 de euro, încasări zilnice şi la parcarea prin SMS

Chiar şi având la îndemână parcarea subterană, există multe persoane care folosesc locurile de parcare centrale şi apelează la sistemul de plată prin SMS. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, se înregistrează, în medie, câte 800 de ore de parcare pe zi, care presupun încasări de 400 de euro. «Au fost şi mici disfuncţionalităţi pentru că nu s-a înţeles de la început, în special de către persoanele care nu sunt domiciliate sau care nu au maşina înscrisă în Craiova, acea diferenţă între parcarea ocazională pentru o zi şi o lună sau parcarea cu plată pe oră. Cele două parcări ocazionale sunt în schimbul vinietei şi se poate achiziţiona tot prin SMS, însă plata nu este valabilă pentru parcarea de pe strada „A. I. Cuza”. Aici se poate parca, pe locurile destinate, doar cu SMS de 50 de cenţi pe oră», a precizat city-managerul Craiovei, Sorin Manda. Acesta a menţionat că Poliţia Locală este cea care verifică, conform regulamentului, dacă s-a plătit această taxă de parcare şi poate dispune, pe lângă măsura contravenţională, şi ridicarea maşinii.

300 de maşini au fost ridicate de pe domeniul public

În ceea ce priveşte acţiunea de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, care a fost pusă în mişcare odată cu lansarea sistemului de parcare prin SMS, autorităţile au precizat că şi această măsură decurge bine, până în acest moment. „În toată Craiova, se ridică maşinile parcate neregulamentar. În prima luna de funcţionare a acestui serviciu, au fost peste 300 de maşini ridicate. Ele se depozitează pe platforma de la RAT Craiova. Noutatea pe care am introdus-o, prin şedinţa de joi a CLM Craiova, a fost că se vor ridica şi maşinile parcate în centrul istoric al Craiovei”. City-managerul Craiovei, Sorin Manda, a explicat că, în momentul în care s-a făcut regulament de acces în Centrul Vechi, era interzisă ridicarea maşinilor şi a fost nevoie de un „update” al lui. „Sunt locuri special amenajate unde se poate parca, dar sunt oameni care au acel acces auto, eliberat de Primăria Craiova, însă îşi parchează maşina pe zona pietonală”, a menţionat Sorin Manda.