Deputatul Ionuţ Stroe, membru în comisia de monitorizare a APCE

0
280
Ionuţ Stroe

Marţi, 28 ianuarie, Anne Brasseur, lider al liberalilor europeni la APCE, până la acest moment a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), cu ocazia primei sesiuni APCE de la Strasbourg. Nume de rezonanţă pe scena politică europeană, Anne Brasseur amintea în discursul inaugural faptul că îşi va concentra eforturile pe cooperarea cu Uniunea Europeană şi cu statele din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia Centrală, pe chestiuni legate de fluxurile migraţiei pe fondul crizei economice şi financiare, pe sprijinirea independenţei justiţiei şi combaterea corupţiei şi pe reformarea procedurilor de monitorizare a APCE. „Avem deplina convingere că mandatul liberal la conducerea APCE va contribui în mod semnificativ la  promovarea statului de drept, democraţiei şi drepturilor omului în toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Delegaţia liberală a României, cea mai mare delegaţie liberală la APCE, a avut un aport important în alegerea doamnei Anne Brasseur. Contribuţia s-a materializat prin demersurile întreprinse în promovarea candidatului liberal în această importantă poziţie din cadrul sferei decizionale europene”, a precizat liberalul Ionuţ Stroe.  

Delegaţia liberală, rol important în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

         Pe de altă parte, alegerea deputatului Ionuţ Stroe în funcţia de vicepreşedinte al grupului ALDE al APCE reafirmă rolul important al delegaţiei liberale române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. PNL este, în acest moment, cel mai mare partid liberal european. „Ne exprimăm speranţa că realizările liberale în plan european să fie continuate şi de Partidul Naţional Liberal în cele două examene importante de anul acesta, respectiv alegerile pentru Parlamentul European şi alegerile prezidenţiale din România”, a mai spus deputatul român. Tânărul parlamentar a fost ales ieri şi membru în comisia de monitorizare a APCE, o funcţie extrem de importantă care arată încrederea pe care colegii liberali i-o acordă deputatului Ionuţ Stroe.

Senatorul Badea a atras atenţia asupra situaţiei românilor din Transnistria

Viorel-Riceard Badea

Tot la Strasbourg, în cadrul aceleiaşi Adunări, senatorul Viorel-Riceard Badea, membru al Delegaţiei române la APCE, a luat cuvântul în cadrul dezbaterii libere. În intervenţia sa, senatorul Badea a atras atenţia asupra situaţiei românilor din Transnistria al căror acces la educaţie în limba maternă le este refuzat, cu obstinaţie, prin diverse mijloace de aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol. Şi-a exprimat de asemenea dezaprobarea faţă de actele de hărţuire care se petrec în stânga Nistrului la adresa reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ în limba română,  un exemplu elocvent în acest sens fiind blocarea conturilor unui liceu şi perchiziţionarea sediului acestuia de către procuratura transnistreană. Parlamentarul roman şi-a exprimat preocuparea faţă de declaraţia de la sfârşitul anului trecut a aşa-zisului preşedinte transnistrean Evgheni Şevciuc, potrivit căruia se apropie momentul în care ultimele opt şcoli româneşti din stânga Nistrului își vor înceta activitatea. O presupusă nerespectare a programei transnistrene, care ar însemna studierea limbii române în grafie chirilică, exact ca în perioada Uniunii Sovietice, ar fi motivul din spatele acestei declarații. Viorel Badea a  evocat în același timp o decizie din 2012 de condamnare a Federației Ruse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, dacă ar fi fost executată, ar fi permis redeschiderea zecilor de şcoli cu predare în limba română închise din 1992 până acum. “Am atras atenţia asupra pasivităţii instituțiilor europene în raport cu această stringentă problemă a educaţiei în limba maternă a românilor care locuiesc în Transnistria şi a făcut apel la o reacţie cât mai grabnică şi eficientă din partea comunităţii internaţionale pe acest subiect”, a conchis senatorul Badea.