China devine cel mai mare consumator de vin roşu

0
313

China a devenit prima ţară din lume în privinţa consumului de vin roşu, detronând Franţa, se arată într-un studiu de conjunctură Vinexpo, dezvăluit pentru piaţa de vinuri şi băuturi spirtoase din Asia-Pacific şi întreaga lume. Cu 155 milioane de baxuri de 9 litri vin roşu (cca. 1.865 miliarde sticle), consumul din 2013 indică o creştere de 136% faţă de 2008 în China, incluzând Hong Kong-ul. Devansând Franţa, 150 milioane baxuri, Italia – 141 milioane, SUA – 134, Germania – 112. China este momentan al cincilea consumator de vin în general, incluzând şi aşa-zisele vinuri spumante, în urma SUA, Franţa, Italia şi Spania. Apetitul pentru vin roşu s-a accelerat după 2005, atestă un studiu britanic. Între 2007 şi 2013, consumul a crescut susţinut. Peste 80% din vinurile consumate în China sunt produse chiar în această ţară, care se afirmă ca al cincilea producător de vin din lume. Cu toate acestea, vinurile importate câştigă încă teren, importurile crescând de şapte ori între 2007 şi 2013, reprezentând 18,8% din consumul total. În perioada următoare (2013-2017), consumul de vin este aşteptat să crească cu 33,8%, în deplină corelaţie cu consumul mondial de vin. Acest studiu de conjunctură comandat de Vinexpo pentru Salonul internaţional al vinului şi al spirtoaselor – ediţia asiatică – din 27-29 mai a.c. la Hong Kong, prezintă un real interes pentru mediul de afaceri din acest domeniu. Dar China îşi propune să devină în următorii cinci ani un mare producător de vinuri, motiv pentru care îşi extinde plantaţiile în zone mai sărace sau semideşertice, precum Mingxia, noul „El Dorado” al vinului chinezesc, sau Xiang. Studenţii chinezi studiază oenologia în Franţa.