Matematica şi Istoria nu le-au dat mari dureri de cap candidaţilor la BAC

0
312

Ieri, s-a desfăşurat cea de-a doua probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea care cuprinde profilul obligatoriu: Istorie (pentru „uman”), respectiv Matematică („real”). În judeţul Dolj, au fost înscrişi peste 3.000 de candidaţi, dar s-au înregistrat şi absenţe şi, încă o dată, două cazuri de eliminare, pentru încercare de fraudare a examenului.

 examenEmoţiile au fost şi ieri, ca la prima probă, aceleaşi, atât pentru candidaţi, cât şi pentru părinţi, cadre didactice şi prieteni. Canicula i-a făcut pe cei care aşteptau cu „sufletul la gură” ieşirea protejaţilor, să caute umbra şi zone mai protejate de căldură. Unul căte unul, candidaţii au ieşit din sălile de examen, şi şi-au expus propriile impresii. Am vorbit cu câţiva dintre ei. „Mi s-au părut subiecte accesibile şi nu a fost foarte greu. Cred că voi lua o notă peste 9,00. Eu am fost la „real” şi nu mi s-a părut greu examenul la Matematică. Aş dori să merg la Facultatea de Drept din Bucureşti, iar pentru cea de-a treia probă am ales Anatomia şi Genetica” –  Anca Spiridon; „Nu mi s-a părut foarte dificil examenul de la Istorie. Trebuie să înveţi, ca să ai rezultate. Voi alege „Logica”, pentru ultima probă şi sper să fiu admisă la Academia de Poliţie” – Daniela Nicola; „Mi s-a părut foarte uşor la Matematică şi cred că se poate lua uşor o notă peste 7,00. Voi alege Facultatea de Automatică din Craiova” – Ion Cristian; „Au fost subiecte de bun simţ, la Istorie, unele accesibile şi cred că voi lua undeva în jurul notei 9,00. Mi-aş dori să ajung la Academia de Poliţie, şi am ales „Logica” pentru ultima probă – Andreea Răducu”.

Subiecte de nivel mediu

examen (1)Elevii au ieşit fericiţi după susţinerea probei obligatorii, iar subiectele pe care le-au avut de rezolvat nu au fost dificile, lucru confirmat şi de cadrele didactice. „La Istorie, au fost subiecte de nivel mediu şi, aşa cum am auzit că au spus candidaţii, se pot obţine note mari. Păi, dacă nu ştii de voievozi, de paşoptişti sau de anii comunismului, nu mai poţi vorbi de altceva. Au fost subiecte mai mult decât accesibile” – prof.  Nora Cadea, de la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova; „Subiecte foarte bine structurate la Matematică, indiferent de profil , şi destul de uşoare , unele de nivel mediu. Din punctul meu de vedere, se pot obţine note mari” – prof. Nicolae Tălău, de la Colegiul Naţional „Carol I”.

Peste 3.000 de înscrişi

Revenind la datele statistice, cele mai bune sunt cele oferite de inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat, prof.  Monica Leontina Sună: „Am avut 3.815 înscrişi, 1.391 la Istorie, iar restul la Matematică, pe toate specializările – 731 – Matematică – Informatică, 55 – Matematică – Pedagogie, 608 – Matematică – Ştiinţe, 1.030 – Matematică – Tehnologic. Am avut şi absenţi, cei mai mulţi – 215 – la Matematică  -Tehnologic, 27 la Istorie. Au fost echivalate 280 de dosare, cele mai multe – 151 – la Matematică – Tehnologic. Am avut aceleaşi cazuri speciale ca şi la prima probă, candidaţiii putând să susţină probele. Din păcate, am înregistrat şi două eliminări, la Centrele de Examinare de la Colegiul de Industrie Alimentară şi Liceul „Matei Basarab”, ambele din Craiova. De asemenea, la Centrul de Examinare de la Băileşti s-a obţinut aprobarea de susţinere a probei, chiar dacă nu a fost numărul minim de 250 de candidaţi, dar fiind foarte apropiat. În Craiova, cei mai mulţi elevi au fost la Colegiul „Nicolae Titulescu”, în apropiere fiind Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”. Vineri, va urma proba la alegere”.