De la jumătatea lunii viitoare începe plata subvenţiilor în agricultură

0
709

Octombrie va fi luna în care MADR, prin instituţiile sale care coordonează fluxurile financiare cuvenite agricultorilor, APIA în principal, va da startul la plata celor 2,7 miliarde de lei. Încercând să restabilească o legătură firească între sectorul cerealier, care a dat în această vară randamente foarte bune, cu cel zootehnic, la care avem un mare dezechilibru comercial extern, ministerul Agriculturii doreşte să readucă producţia zootehnică la indicatori de performanţă, cât mai rezonabili. Dar este greu. Şi discuţia e lungă. Totuşi, persistă o serie de semne de întrebare, cum ar fi: dacă avem o producţie de grâu record, comparativ cu anii precedenţi, de ce-l importăm masiv în continuare? Dacă e slab calitativ, şi firmele de panificaţie nu-l preferă, de ce nu se reglează lucrurile sub acest aspect? Se alocă de la bugetul de stat miliarde de euro în agricultură, dar se importă zilnic aluat congelat şi, sub suava expresie – „Proaspăt copt” – sporim profitul unor firme din afară! Mai nou, din partea Asociaţiei Consumatorilor – Infocons aflăm că 40% dintre produsele semipreparate din carne puse în vânzare pe piaţa din România sunt false! Şi de ar fi numai asta. În absenţa unei strategii coerente, unele rezultate, fie ele notabile, pe sectoare de activitate, rămân trecătoare. La toate speciile de păsări şi animale suntem considerabil în urma statelor membre UE. Şi, în context, nu suntem consideraţi decât o… piaţă de desfacere. Încă bună.

Primele subvenţii din Campania 2017 vor fi plătite începând cu 16 octombrie, a anunţat însuşi ministrul Agriculturii, Petre Daea. „Avem data de 16 octombrie. Toţi fermierii o aşteaptă, pentru că va fi prima zi, când vor începe să apară subvenţiile pentru anul agricol 2017-2018 (…). În această iarnă începem să dăm subvenţiile şi pentru zootehnie. Este un efort formidabil pentru ţară, pentru că acest efort se comensurează într-o sumă de 2,7 miliarde euro, pe care trebuie să-i dea întâi ţara şi apoi să-i ia de la Uniunea Europeană. Toţi aceşti bani, pentru subvenţiile din această toamnă, pentru continuarea subvenţiilor regulare sunt în bugetul Ministerului Agriculturii, prin decizia Guvernului”, a declarat ministrul Agriculturii.

Sectorul zootehnic, susţinut prin trei scheme de plată

          S-au aprobat plafoanele aferente plăţilor pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, care se acordă pentru anul de cerere 2017, astfel: a) 24.081,014 mii euro pentru schema decuplata de producţie, specia bovine, în sectorul lapte; b) 101.200,897 mii euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne; c) 50.783,642 mii euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

          Cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii prevazute la art.4 se calculeaza astfel: a) prin raportarea sumei prevazute la art. 3 lit. a) la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile; b) prin raportarea sumei prevazute la art. 3 lit. b) la efectivele de bovine eligibile; c) prin raportarea sumei prevazute la art. 3 lit. c) la efectivele de femele ovine/caprine eligibile. Totodată se aprobă plafonul de 48.500 mii euro, aferent plăţii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine, care se acordă pentru anul 2017.

Reducerea accizei la motorină, din ce în ce mai mică

          Aflăm de la APIA Dolj că plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, aferentă cantităţilor de motorină utilizate în perioada 1 aprilie 2017 – 30 iunie 2017 (trimestrul II 2017) este în desfăşurare, conturile bancare fermierilor fiind în aceste zile alimentate cu bani. Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2017 este de 1,4185 lei/litru. De remarcat că, pentru primul trimestru din 2016, valoarea era de 1,7975 lei/litru; ceea ce înseamnă o reducere, în prezent, cu peste un sfert din cuantumul anului trecut. Dacă mai adăugăm că preţul motorinei la pompă a urcat de 5,00 lei/litru nu putea spera decât la o binecuvântare a naturii, de care mulţi dintre agricultori depind.

          Pentru agricultorii ale căror suprafeţe au fost cuprinse în eşantionul de control din acest an, plata subvenţiilor va începe tot de la mijlocul lunii viitoare.