Spectacolul „Carmen – Rock Version” va fi prezentat la Sala Palatului, în 12 oraşe din ţară şi la Chişinău

0
691

Carmen 2Spectacolul „Carmen – Rock Version”, o adaptare a operei lui Bizet de către compozitorul şi dirijorul Marius Hristescu, în interpretarea Concertino Accordion Band, alături de Corul şi Baletul Operei Române Craiova, se bucură de un extraordinar succes.

După premiera din 29 mai a.c., care a adus pe scena amplasată în Piaţa „Mihai Viteazul” peste 100 de artişti, spectacolul a fost solicitat în mai multe oraşe din ţară, motiv pentru care a fost decisă organizarea unui turneu, în această toamnă. 12 reprezentaţii urmează să aibă loc, în octombrie şi noiembrie, în tot atâtea oraşe din ţară, iar alta la Chişinău, în Republica Moldova. În plus, pe 14 decembrie, spectacolul va fi prezentat la Sala Palatului din Bucureşti.

„Mă aşteptam să aibă succes la public!”, mărturiseşte Antoniu Zamfir, managerul Operei craiovene şi cel căruia îi aparţine regia, convins şi de faptul că spectacolul – unul cu distribuţie internaţională, din care nu lipsesc motociclete de mare putere şi costume stilizate, specifice comunităţii de rockeri, create de designerul Cătălin Botezatu, nici inedite momente coregrafice sau cele animate de cai şi câini – vor primi peste tot ropote de aplauze.

În distribuţie, artişti din Bucureşti, Timişoara, Craiova şi din Serbia

Premiera „Carmen – Rock Version” a fost prezentată, sub conducerea muzicală a dirijorului Marius Hristescu, în închiderea celei de-a XX-a ediţii a Zilelor Municipiului Craiova, fiind vizionată de câteva mii de spectatori. Opera în patru acte de Georges Bizet, pe un libret de Hendri Meilhac şi Ludovic Halevy, după nuvela omonimă a lui Prosper Merimée, a adus în scenă, alături de Concertino Accordion Band, Corul şi Baletul Operei Române Craiova şi Corul Liceului de Arte „Marin Sorescu”. Rolul Carmen a fost fi interpretat de mezzosoprana Ljubica Vraness, din Serbia, tot de-aici fiind invitaţi Dragoljub Bajic (Zuniga) şi Natasha Rasic (Mercedes).

Don Jose a fost Bogdan Zahariea, de la Timişoara, oraş din care au venit alţi doi solişti: Cristian Bălăşescu (Remendado) şi Dan Patacă (Dancairo). Un alt invitat a fost de la Opera Naţională Bucureşti – baritonul Ștefan Ignat, în rolul Escamillo. Distribuţia a cuprins şi artişti ai Operei craiovene: Renata Vari (Michaela), Noemi Modra (Frasquita), Dragoş Drăniceanu (Morales), Dan Cornescu (Lilas Pastia) şi Anca Țecu (Manuelita). Pe lângă ineditele momente de balet, în coregrafia lui Laurenţiu Nicu, costumele şi decorurile de inspiraţie rock create de scenograful Răsvan Drăgănescu şi costumele soliştilor realizate de celebrul designer Cătălin Botezatu, craiovenii s-au bucurat de nu puţine surprize.Carmen 3

Nici un efort nu este prea mare pentru artişti atât timp cât duc mai departe numele Craiovei în toată ţara!”.

Recent, o versiune adaptată a spectacolului a putut fi văzută în cadrul stagiunii estivale a Operei Române Craiova, în cinci dintre cele mai cunoscute cartiere ale oraşului. Tot la Craiova, o reprezentaţie va mai avea loc pe data de 15 octombrie, în sala mare a Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Artiştii vor porni, apoi, într-un amplu turneu în 12 oraşe ale ţării şi în Republica Moldova. „Mă aşteptam ca spectacolul să aibă succes la public. Iată că se confirmă şi prin solicitările a doi impresari români de a-l prezenta în mai multe oraşe. La Craiova, publicul l-a văzut în aer liber, însă pentru acest turneu îl vom adapta, pentru că va avea loc în săli de teatre, de opere şi de case de cultură”, a precizat regizorul Antoniu Zamfir, adăugând că pentru toate reprezentaţiile se vor vinde bilete.

 „Carmen – Rock Version” va ajunge la Piteşti (16 octombrie), Braşov (17 octombrie), Cluj-Napoca (18 octombrie), Târgu Mureş (19 octombrie), Oradea (20 octombrie), Arad (21 octombrie) şi Timişoara (22 octombrie), apoi la Constanţa (15 noiembrie), Galaţi (16 noiembrie), Bacău (17 noiembrie), Iaşi (18 noiembrie), Botoşani (19 noiembrie) şi Chişinău (20 noiembrie). Pe data de 14 decembrie, de la ora 19.00, spectacolul va fi prezentat pe scena Sălii Palatului din Bucureşti. Întrebat dacă efortul nu va fi unul prea mare pentru artişti, având în vedere că spectacolul durează două ore şi jumătate, fără pauză, şi că în toamnă vor susţine reprezentaţii în şase-şapte zile consecutive şi în oraşe diferite, managerul Antoniu Zamfir a afirmat: „Nici un efort nu este prea mare pentru artişti atât timp cât duc mai departe numele Craiovei în toată ţara!”.Carmen 1

Antoniu Zamfir, managerul Operei Române Craiova: «„Carmen – Rock Version este un spectacol complex. El va fi susţinut în faţa unui public care nu frecventează periodic sălile de operă şi a trebuit să găsim elemente pentru a-l atrage, pentru a-i stârni interesul către acest gen artistic. Am încercat însă să nu realizăm doar un show. „Carmen –  Rock Version” este o operă, are o dramă, are o energie care, cu artişti de o asemenea valoare, ar fi păcat să nu o punem în valoare. (…) Atunci când abordăm astfel de versiuni, responsabilitatea noastră este să fim foarte atenţi la calitate. Publicul vrea spectacol,vrea show, dar în această haină frumoasă, cu elemente spectaculoase, există o idee artistică şi un înalt nivel interpretativ. Când doar îţi doreşti să atragi public cu astfel de versiuni spectaculoase şi faci rabat de la calitate, atunci este un fiasco, un kitsch».