Dr. Bogdan Fănuţă: „Spitalul Judeţean din Craiova are o problemă de structură”

0
411

Spitalul Judeţean din Craiova a fost nominalizat, marţi, într-un raport al Ministerului Sănătăţii, la capitolul “probleme majore”, menţionându-se că aici sunt necesare lucrări de consolidare şi igienizare generală. Managerul dr. Bogdan Fănuţă a explicat că unitatea sanitară, care deserveşte toată zona Olteniei, s-a tot extins în ultimii 40 de ani, dar pe aceeaşi structură veche din 1970. Aici vin să se trateze pacienţi din mai multe judeţe şi sunt abordate toate afecţiunile care în alte regiuni ale ţării beneficiază, separat, de institute medicale specializate. Cu toate acesta, Spitalul Judeţean din Craiova nu a primit niciodată o finanţare corespunzătoare rangului de unitate regională.    

spitalÎn cadrul unor acţiuni de control efectuate în luna martie a.c., au fost verificate 367 unităţi sanitare cu paturi, din care 341 unităţi sanitare cu paturi publice şi un număr de 26 de unele unităţi sanitare cu paturi, private. Pentru deficienţele constatate în cadrul controalelor au fost aplicate 626 de sancţiuni contravenţionale din care: 369 de amenzi în valoare de 340.900 lei, 254 avertismente şi trei decizii de suspendare a activităţii.

Ministerul Sănătăţii: „Spitalul Judeţean din Craiova necesită lucrări de consolidare şi igienizare generală”

În raportul publicat de Ministerul Sănătăţii se arată că Spitalul Judeţean din Craiova „necesită lucrări de consolidare şi igienizare generală, chiar şi în spaţiile recent renovate (ultimii 2 ani) fapt ce a dus la supraaglomerarea secţiilor, nerespectarea circuitelor funcţionale creându-se condiţii de risc epidemiologic crescut. Precizăm că închiderea acestui spital sau suspendarea majorităţii secţiilor nu este posibilă având în vedere că este o unitate sanitară care asigură asistenţa medicală la cel puţin 3 judeţe pentru cazurile complicate”. Totodată, autorităţile sanitare au anunţat că activitatea este „temporar suspendată pentru un număr de 30 paturi din clinica de oncologie şi 15 paturi de medicina muncii”.

Managerul SCJUC, dr. Bogdan Fănuţă a afirmat că unitatea sanitară a fost proiectată pentru o capacitate de 1.000 de paturi, în timp ce în prezent s-a ajuns la 1.600. „Spitalul Judeţean din Craiova a fost construit în urmă cu 45 de ani pentru o capacitate de 1.000 de paturi. Acum sunt 1.600 de paturi, peste 3.500 de angajaţi şi mult mai multe specialităţi. Totul a fost lăsat pe acest spital. Spre deosebire de alte zone ale ţării unde separat există institute ale inimii, institute oncologice sau spitale de pediatrie, la noi totul se găseşte în acest spital. La noi vin pacienţi din toată Oltenia, dar finanţarea nu este de spital regional. Spitalul Judeţean are o problemă de structură. Chestiunea e una mai profundă. Spitalul Judeţean din Craiova e punct strategic al României. În privinţa celor 30 de paturi de la oncologie, am solicitat anul trecut acest lucru din cauza faptului că mai avem doar doi medici oncologi. Clinica avea 60 de paturi şi au rămas 30 de paturi, din cauza deficitului de personal. Totul s-a făcut cu avizul Ministerului Sănătăţii”, a explicat dr. Bogdan Fănuţă.   bogdan fanuta

Deficienţe depistate în mai multe spitale din ţară

În majoritatea spitalelor din ţară controlate de Inspecţia Sanitară de Stat au fost descoperite probleme. Din analizele rapoartelor transmise s-au evidenţiat, cu frecvenţă ridicată, mai multe neconformităţi. Astfel, 212 (57,4 %) din unităţile sanitare controlate, funcţionează în baza ASF, pentru care au fost elaborate Planuri de conformare.  Nu se asigură o stare igienico-sanitară corespunzătoare în 63 de unităţi controlate (pavilioane, pereţi, uşi, plafoane) şi nu pot fi asigurate circuite funcţionale corespunzătoare în 85 de spitale, (flux unidirecţional). În 23% din totalul de unităţi controlate nu există o structură funcţională iar în 83% nu se asigură echipamentele pentru tratarea prin decontaminare termică la temperaturi scăzute a deşeurilor periculoase din incintă.

Alte probleme depistate au fost legate de gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor rezultate în urma tratamentelor (nu se colectează separat, nu sunt ambalate în containere de unică folosinţă, sigure, marcate şi etichetate) şi de nerespectarea etapelor sterilizării. De asemenea, echipele de control au constatat că în multe spitale nu se asigură suprafaţa minimă pe pat, saloanele sunt subdimensionate/ supraaglomerate, nu se respectă numărul grupurilor sanitare la numărul de paturi şi au un grad de uzură ridicat. Nu se asigură o stare igienico- sanitară corespunzătoare în 91 (24,6%) din blocurile alimentare, nu se respectă structura funcţională şi circuitele funcţionale pentru blocul alimentar, în 160 (43,3%) din totalul de unităţi controlate.