Deszăpezirea continuă / 2.000 de tone de zăpadă au fost scoase din oraș

0
407

Ninsoarea s-a oprit, ieri, la Craiova și a permis autorităților locale să înceapă acțiunea de îndepărtare a zăpezii de pe trotuarele aglomerate și din parcările situate în zona centrală. Peste 150 de oameni au fost scoși pe străzi pentru a ridica, la lopată, stratul gros de zăpadă care a căzut în ultimele zile. Meteorologii anunță că, de mâine, vremea rea se întoarce cu viscol, fiind vizată și Bănia.

În cele două zile în care a nins continuu în Craiova, autoritățile locale au încercat să decongestioneze arterele principale, dar și cele mai des circulate străzi din cartiere. Utilajele de deszăpezire au fost folosite la maximum, fără întrerupere, reprezentanții municipalității declarând că au fost întrebuințate, deopotrivă, și cantități mari de material antiderapant pentru a împiedica zăpada să se depună. În ciuda eforturilor, stratul de zăpadă a tot crescut, pe măsura ce a nins, astfel că trotuarele și locurile de parcare, piețele și aleile din parcuri au rămas, în mare parte, sub zăpadă.

Operațiunea „trotuarul” în centrul orașului

Profitând de faptul că ninsoarea s-a oprit, ieri, pe parcursul întregii zile, mai multe echipe de muncitori au fost scoase pe străzi pentru a ridica stratul de zăpadă de pe trotuare. În centrul orașului, îndeosebi pe trotuarele de pe „Unirii” și de-a lungul străzii „A.I.Cuza”, a fost necesar să se spargă și un strat gros de gheață care se formase deja sub omăt. O altă stradă pe care s-a lucrat la degajarea trotuarelor a fost și strada „C.S. Nicolăescu-Plopșor”. Pentru oamenii angajați în această activitate nu a fost prea ușor deoarece, în tot acest timp, pe trotuare treceau pietoni.

Apelul primarului către cetățeni

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a făcut apel către cetățeni să parcheze regulamentar autoturismele pentru a permite utilajelor de deszăpezire să intervină pe toate străzile din municipiu. În caz contrar, autoturismele vor fi ridicate şi se vor aplica sancţiuni. Conform HCL 319/2009, modificată şi completată prin HCL 279/201, neîndepărtarea imediată a zăpezii şi gheţii de pe trotuarele din faţa imobilelor şi a curţilor acestora deţinute sub orice fel de titlu, precum şi neînlăturarea sloiurilor de gheaţă (ţurţuri) se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500-1500 lei pentru persoanele fizice şi 1.000 – 2.500 lei pentru persoanele juridice.

Bulevardele au fost lărgite la lopată

Tot ieri, autoritățile locale au început să lărgească arterele de circulație care sâmbătă și duminică fusese curățate, dar într-un mod sumar. Unul dintre bulevardele pe care s-a acționat a fost bulevardul „Nicolae Romanescu”. De dimineață, o echipă de muncitori, înarmați cu lopeți, au spart malurile înalte de zăpadă, care au fost create de o parte și de alta a străzii de către mașinile de deszăpezire, și au făcut mai mult loc pentru mașini. Potrivit autorităților, ieri s-a transportat și o cantitate mare de zăpadă, peste 1.700 de tone, care a fost îndepărtată de pe marile bulevarde și depozitată în vecinătatea rampei de la Mofleni.

S-a intervenit cu toate utilajele din dotare

De când a început să ningă, autoritățile acționează cu toate utilajele din dotare, duminică fiind folosite 88 de utilaje. S-au utilizat 300 de tone de material antiderapant şi cinci tone de clorură de calciu. În acest interval, la activitatea de deszăpezire au fost angrenate 115 de persoane din cadrul S.C. Salubritate Craiova, dar și a tuturor celorlalte regii și societăți care se află în subordinea Primăriei Craiova și care ajută deopotrivă la îndepărtarea zăpezii. „Am fost pregătiți pentru orice fel de situație, drept dovadă mașinile noastre sunt acum pe străzi și dispunem și de o mare cantitate de material antiderapant”, a declarat Cristian Popescu, directorul Salubrității.

Materialul antiderapant, folosit fără economie

Deszăpezirea a continuat și în noaptea de duminică spre luni, când s-a intervenit cu 68 de utilaje şi s-au utilizat 340 de tone de material antiderapant şi 6,5 tone de clorură de calciu. Un număr de 128 de persoane au fost scoase pentru a îndepărta la lopată zăpada cu de pe trotuarele care se aglomerează în timpul zilei și din stațiile de îmbarcare a călătorilor. În intervalul menţionat au fost încărcate şi transportate, la cele două puncte de descărcare autorizate din vecinătatea rampei ecologice de la Mofleni, 640 tone de zăpadă.

 

Oamenii străzii, duși la adăpost

Zece persoane fără adăpost au fost ridicate de pe străzi în npatea de duminică spre luni. Şapte dintre acestea au fost cazate la centrul social „Sfântul Vasile” pentru persoane fără adăpost, situat în strada „Râului”, nr. 42 B, iar alte trei persoane au fost cazate la Căminul pentru persoane vârstnice Craiova.