Craiova are o nouă societate de termoficare

0
419

Consilierii municipali au votat, ieri, pentru constituirea unei noi societăți de termoficare. Operatorul regional va prelua tot patrimoniul defunctei SC Termo și va porni de la zero, urmând să încheie noi contracte de distribuție cu asociațiile de proprietari din Craiova. Primarul Lia Olguța Vasilescu a recunoscut că este o soluție de avarie și că societatea se va umple de datorii în câțiva ani dacă nu va fi preluată, între timp, de Complexul Energetic Oltenia. Pentru că noul operator este descărcat de datorii, municipalitatea crede că va avea mai mult succes.

Înainte să se supună la vot proiectul de hotărâre privind constituirea noului operator regional de termoficare, consilierii municipali au cerut primarului explicații vizavi de falimentul SC Termo. „Suntem în situația în care vom vota cu spatele la zid. E foarte greu să ai altă poziție, problema e însă de ce s-a ajuns în această situație intolerabilă. Este clar că ani buni nu s-a întâmplat nimic cu această societate, problemele erau grave iar toți cei care s-au perindat la conducere nu au luat măsuri care să-i schimbe soarta. Și astăzi suntem în situația de a apela la o soluție de urgență”, a spus consilierul Dan Cherciu, care a cerut înființarea unei comisii de audit care să analizeze tot ce s-a întâmplat la Termo în ultimii 5 ani.

Restructurarea, între disponibilizări și comisioane

Consilierii s-au arătat indignați îndeosebi de comisionul pe care l-a primit administratorul judiciar desemnat de instanță să redreseze societatea. Consilierul PNL Marian Vasile s-a întrebat de ce instanța de judecată, în speță Tribunalul Dolj, a fost respins planul de restructurare dacă autorul său a fost plătit așa de bine. „Noi știam că doamna este președintă sau a fost președintă la organizația de femei din Gorj și a încasat 100 de salarii pe lună pentru a iniția un plan de reorganizare al fostei regii. A fost făcut pe genunchi, de ce a fost respins acel plan?”.  Consilierul Ionel Pană a pus și el problema comisionului destul de mare, care a fost atribuit unui singure persoane, în timp ce de la SC Termo au fost disponibilizați 160 de angajați.

Populația rău-platnică, principalul vinovat

Primarul Lia Olguța Vasilescu le-a spus consilierilor că SC Termo nu a intrat în faliment din cauza comisionului executorului judecătoresc, ci din cu totul alte motive. „Nu a intrat regia în faliment pentru un executor judecătoresc, hai să fim serioși. Ca să știți ce s-a întâmplat totuși acolo, noi ne-am opus la această chestiune a comisionului”, a replicat primarul. În opinia edilului, SC Termo a intrat în faliment din cauză că populația nu și-a plătit facturile, iar autoritățile nu le-a aplicat nici o sancțiune. „Pot să înțeleg de ce nu s-a luat decizia de stopare a căldurii pentru rău-platnici. Sistemul e foarte prost, distribuția se face pe orizontală, nu pe verticală, motiv pentru care nu poți să oprești o scară pentru doi care nu și-au plătit facturile. Mai mult, există legislație în vigoare care spune că pe perioada iernii nu ai voie să întrerupi căldura”.

Foștii directori, acuzați că au grăbit falimentul

Un alt motiv pe care îl invocă autoritățile pentru grăbirea falimentului Termo a fost și faptul că foștii manageri au preferat să dea publicității o imagine de „fată frumoasă” a societății pentru ca ei să-și poată acorda prime și alte beneficii bănești. „Datoriile acestei societăți s-au ascuns în conturi extra-bilanțiere. De ce? Ca cei de acolo să poată să-și ia prime. Când am preluat această administrație toate regiile craiovene erau în faliment. Toate aveau datorii de recuperat, toate nu își achitaseră dările către stat și ne-am trezit, după un sau doi, că tot se pierdeau procese cu ANAF și continua să adâncească gaura. Compania de Apă avea 10 milioane de euro, RAT Craiova – 6 milioane de euro, iar acum sunt pe profit. În 2012, când am devenit primar, v-am spus că situația de la Termoficare este foarte gravă, că sunt peste 50 milioane de euro datorie. Pe parcursul lui 2012, am pierdut și procesul cu ANAF, o datorie de 13,5 milioane de euro”.

Nici Rubini nu putea salva SC Termo

Potrivit primarului, societatea de termoficare nu mai putea fi salvată, deși s-a încercat toate posibilitățile. „Rubini să fii, câștigător al Premiul Nobel pentru economie, și tot nu se putea salva, de ce să ne mințim. Singura variantă era să o preia CEO și să vadă ce fac cu ea. Asta era singura, dar nu s-a putut”, a spus primarul. Lia Olguța Vasilescu și-a făcut ieri mea cupla că nu a cerut mai devreme insolvența SC Termo pentru a nu se mai acumula penalități, apoi a explicat ce se va întâmpla cu noua societate. „Facem o nouă societate comercială, o dăm din nou CEO ca să absoarbă fonduri europene, să înceapă să facă investiții masive în rețele”. Noua societate va prelua conductele și punctele termice, acestea fiind în patrimoniul public, consilierii municipali urmând să fie convocați într-o ședință viitoare pentru a vota și acest proiect de hotărâre.