Mihai Fifor: Nu am ieşit la cumpărături de armament cu banii statului român

0
85

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat, marţi seara, că în întâlnirile pe care le-a avut în SUA cu reprezentanţii unor firme importante din industria de apărare a spus “cu toată fermitatea” că guvernul român nu a ieşit la cumpărături cu banii statului, ci se doreşte transfer de tehnologie şi repornirea industriei de apărare românească. “Atât primul-ministru, cât şi eu, în toate întâlnirile pe care le-am avut cu companii importante din industria de apărare din SUA sau din Europa, am spus-o cu toată fermitatea: nu am ieşit la cumpărături, noi nu am ieşit la cumpărături cu banii statului român: Dorim să facem transfer de tehnologie, de know-how în România, să avem cooperare industrială în domeniul apărării şi, în principiu, dorim să repornim industria de apărare românească, care a fost foarte bine poziţionată şi recunoscută la nivel mondial până la un anumit moment dat”, a afirmat Fifor, la Antena 3, şi preluat de Agerpres.

El a precizat că până la sfârşitul acestui an se vor finaliza mai multe contractări pe partea de înzestrare, elemente care au fost prezentate şi şefului Pentagonului, James Mattis, în întrevederea avută săptămâna trecută la Washington, mai spune Agerpres.

“O sumă foarte consistentă se va duce pe un prim sistem Patriot din cele şapte pe care România le va achiziţiona în perioada următoare. Spuneam că anul acesta, până la finele anului, de îndată ce vine scrisoarea de acceptare din partea Statelor Unite, vom putea intra pe partea de contractare concretă şi cumpărăm primul sistem Patriot. De asemenea, tot anul acesta, ca element major pentru înzestrarea Armatei Române, este finalizarea contractului cu General Dynamics pentru transportoarele 8×8 Piranha 5 care vor fi fabricate la UMB, la Uzina Mecanică Bucureşti”, a detaliat ministrul Apărării.