Teatrul Național Craiova: Participanți din România, Serbia și Polonia la Festivalul Internaţional al Tinerilor Regizori

0
138
În perioada 28-30 iunie 2019, la Craiova va avea loc cea de-a III-a ediție a Festivalului Internaţional al Tinerilor Regizori „Theater Networking Talents” (TNT). Proiect educațional și cultural derulat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” în parteneriat cu Universitatea din Craiova – Facultatea de Litere (Departamentul de Arte), acesta se adresează regizorilor de teatru absolvenți în anul universitar  2019 și studenților din ultimul an de studiu regie teatru (anul III – Licență; anul II – Master). Participanți sunt tineri din România, Serbia și Polonia, iar programul cuprinde spectacole, dezbateri, expoziții, atelierele de lucru, workshop-uri ș.a. Anul acesta, directorii Festivalului TNT sunt regizorul Bobi Pricop și Vlad Drăgulescu – director artistic al Naționalului craiovean.
Festivalului Internaţional al Tinerilor Regizori „Theater Networking Talents” (TNT) se va desfășura sub forma unei platforme de prezentare a tinerilor regizori, o importantă rampă de lansare pentru absolvenții specializării Regie de teatru, unde participanţii își vor prezenta spectacolul de licență/disertație. Cu această ocazie, vor lua contact cu mediul teatrului profesionist, un loc de întâlnire a absolvenților nu doar cu viitori colegi și colaboratori, ci și cu manageri de teatre, directori artistici, producători independenti sau programatori de festivaluri.
„Misiunea TNT este aceea de a corela oferta educaţională disponibilă în domeniul artelor spectacolului cu obiectivele şi programele propuse de instituţiile profesioniste de spectacol, de a descoperi tineri regizori de teatru care pot aborda noi forme de expresie artistică bazate pe inovaţie şi originalitate, în pas cu cerinţele şi tendinţele societăţii moderne, precum şi crearea unui mediu prielnic pentru lansarea către public, dar mai ales către profesioniştii din teatrul public şi din cel independent (manageri de instituţii teatrale, critici, teatrologi, studenţi-artişti), a tinerilor absolvenţi ai specializării Regie”, precizează organizatorii.
Timp de trei zile, în Craiova se vor afla aproximativ 150 de participanţi la festival, iar sălile şi spaţiile de joc ale Teatrului Naţional „Marin Sorescu” şi cele ale Departamentului Arte vor reprezenta spaţiul de exprimare artistică al absolvenţilor promoţiei 2019. În cadrul acestei ediții vor fi acordate și 25 de burse de participare pentru absolvenţi de Regie din ultimii zece ani, studenţi, masteranzi, doctoranzi, personal academic al facultăţilor de teatru, şi 25 de burse pentru artişti colaboratori ai regizorilor de teatru: teatrologi, scenografi, compozitori, coregrafi, performeri,  traducători, dramaturgi,  sound, light şi video designeri.