Armata Română a primit onorurile binemeritate

0
335


În urmă cu 71 de ani, Armata Română elibera ulima brazdă de pământ românesc, reda ţării Transilvania, ruptă din trupul ţării, prin Dictatul de la Viena din august 1940. În cinstea acestei date, s-a hotărât, mai târziu, ca aceasta să fie cunoscută drept „Ziua Armatei Române”, celebrată cum se cuvine în fiecare an. Ieri, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Sineasca din Craiova,  un public numeros şi oficialităţi au cinstit memoria celor care au luptat în anii celei de-a doua conflagraţii mondiale şi i-au onorat pe cei care, în prezent, se află la datorie pe diverse teatre de operaţiuni, aducând omagii celor care au căzut pentru patrie şi drapel.

În 25 octombrie 1944, Divizia a 9-a Infanterie a eliberat, la Carei, ultima brazdă de pământ românesc, redânda Transilvania patrie mamă. De aici, o parte din trupele armatei române a mers mai departe, în Ungaria şi Cehoslovacia, până la victoria finală a Armatelor Aliate. Ziua de 25 octombrie a rămas în memoria tuturor. „Peste veacuri, veţi fi slăviţi, voi ofiţeri şi ostaşi care aţi eliberat Ardealul. Pe cei care au căzut la datorie îi vor preamări urmaşii şi numele lor va fi scris în Cartea de Aur a Neamului”, se menţiona în Ordinul de Zi nr.104/25.10.1944 al Armatei a IV-a, semnat de comandantul unităţii, gen. Gheorghe Avramescu. Vorbele sale de atunci s-au adeverit, în 1959, la un an de la retragerea trupelor ruseşti din România, 25 octombrie devenind „Ziua Armatei Române”.

Omagii din partea autorităţilor

Ieri, pe o vreme frumoasă, zeci de craioveni au ţinut să fie alături de oficialităţi, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Sineasca, pentru a marca aşa cum se cuvine Armata Română. Redăm câteva pasaje din alocuţiunile rostote de reprezentanţii administraţiilor publice lodale şi judeţene. „Sunt onorat să particip la aceste manifestări. În urmă cu 71 de ani, soldaţii şi ofiţerii români reuşeau să atingă graniţele fireşti ale României. De aceea, ziua de 25 octombrie va rămâne una de referinţă pentru oamenii de arme, dar şi pentru poporul român. Armata se menţine, şi astăzi, în topul încrederii populaţiei în instituţiile statului. Cu precădere, astăzi, avem datoria să ne înclinăm în faţa sacrificiilor şi faptelor de arme ale eroilor şi să-i omagiem pe militarii noştri care au participat în teatrele de luptă din Irak şi Afganistan. Totodată, permiteţi-mi să mă înclin în faţa veteranilor şi cadrelor militare în rezervă şi în retragere, a tuturor care au slujit Armata Română” – Sorin Nicolae Răducan, prefectul de Dolj. „Celebrăm o instituţie a onoarei şi a excelenţei, un garant al libertăţii şi suveranităţii naţionale, într-o zi cu o deosebită însemnătate istorică şi cu o încărcătură simbolică profundă, care marchează eliberarea ultimelor teritorii româneşti de sub ocupaţia străină, prin luptă şi jertfă supremă. Întreaga noastră preţuire se îndreaptă către veteranii de război şi cadrele militare în rezervă şi retragere, iar toate aceste eforturi, trecute şi prezente, sunt încununate, astăzi, prin rolul major pe care România îl deţine în alianţele europene şi euroatlantice, prin statutul Armatei Române, de partener ferm implicat în misiunile multinaţionale derulate pentru asigurarea şi menţinerea păcii ” – Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. „Este ziua în care România şi-a câştigat deplin independenţa şi suveranitatea. Suntem cu gândul şi cu sufletul alături de cei care au luptat şi luptă pentru România” Mihai Genoiu, viceprimar al Craiovei. General de Brigadă  Dorin Blaiu, comandant al Batalionului 2 de Infanterie „Rovine” şi al Garnizoanei Craiova a prezentat mesajul ministrului Apărării Naţionale,  Mircea Duşa.  „Ziua Armatei Române este un moment cu valoare de simbol al împlinirii naţionale. Sunt 70 de ani de la încheierea războiului, o perioadă de pace, departre de ororile unei conflagraţii cum a fost cea din acei ani, în care România a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi. Omagiem Armata Română aşa cum se cuvine şi ne dorim să facem din ea una modernă”. Manifestarea s-a încheuat cu depuneri de coroane de flori din partea autorităţilor şi a partidelor politice, Armata Română beneficiind de toate onorurile meritate.