Luna viitoare : Conferinţa ”Trade Winds”

0
79

Vicepremierul Ion-Marcel Ciolacu a discutat astăzi, la Palatul Victoria, cu o delegaţie a Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham – American Chamber of Commerce in Romania), despre politicile economice şi fiscale promovate de Guvern pentru atragerea investitorilor. Întâlnirea a avut loc în perspectiva ediţiei din acest an a Conferinţei româno-americane ”Trade Winds”, ce va avea loc în perioada 18-20 octombrie, la Bucureşti, şi la care sunt aşteptaţi să participe reprezentanţii a circa 100 de companii americane şi aproximativ 50 de companii româneşti.

          Accentul a fost pus pe pregătirea cât mai bună a acestui eveniment, pe soluţiile de cooperare pentru creşterea competitivităţii economiei româneşti şi sustenabilitatea ei pe termen lung, precum şi pe dialogul permanent al factorilor decizionali cu reprezentanţii sectorului privat.

          În acest scop, Guvernul pregăteşte deja o platformă de dialog cu reprezentanţii sectorului privat, după modelul existent la nivel instituţional cu partenerii de dialog social. De asemenea, un grup de lucru format din reprezentanţi ai Guvernului României, ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi ai AmCham, cu sprijin şi la nivel diplomatic, va asigura contactul la nivel institutional cu reprezentanţii mediului de afaceri interesaţi să participe la conferinţa Trade Winds din luna octombrie.

          ”Ne dorim ca parteneriatele de business ce vor fi discutate în cadrul conferinţei de la Bucureşti să se concretizeze şi să atragem cât mai mulţi dintre investitorii care vor participa la evenimentul de la Bucureşti”, a declarat vicepremierul Ion-Marcel Ciolacu, subliniind întreaga deschidere a Guvernului pentru susţinerea investiţiilor şi importanţa Parteneriatului Strategic cu SUA. În acest context, membrii delegaţiei române au prezentat măsurile cele mai importante adoptate de Guvern sau avute în vedere pentru perioada următoare în scopul îmbunătăţirii colectării bugetare.  ”Obiectivul Guvernului este identificarea şi adoptarea acelor soluţii fiscale prin care să îmbunătăţim colectarea, fără a afecta mediul de afaceri şi ţinând cont de opiniile venite din spaţiul public”, a asigurat vicepremierul Ion-Marcel Ciolacu.

          În perioada următoare vor avea loc întâlniri pe teme punctuale ale reprezentanţilor Guvernului României cu cei ai AmCham, prima dintre ele fiind axată pe proiectul de buget pentru 2018, astfel încât obiectivele guvernamentale prioritare să fie cunoscute din timp de potenţialii investitori.

          La rândul lor, reprezentanţii AmCham şi-au exprimat disponibilitatea pentru un dialog constructiv şi asistenţă tehnică în relaţia cu partea română, în interesul comun de creştere a competitivităţii economiei României şi atragerea de investiţii străine, inclusiv creşterea absorbţiei de fonduri europene.

          Preşedintele AmCham Romania, Jaak Mikkel, a salutat cu acest prilej măsurile adoptate de Guvern în ceea ce priveşte stimularea investiţiilor cu impact major în economie şi a sectorului IT, dar şi acreditarea tuturor autorităţilor de management şi control în domeniul absorbţiei fondurilor europene. Pe de altă parte, reprezentantul AmCham a evocat şi perspectiva oferită de conferinţa ”Trade Winds” firmelor româneşti interesate de a intra pe piaţa americană.

          La întâlnire au participat ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrul Energiei, Toma Petcu, secretarul de stat în Ministerul Economiei Petre Niculescu şi consilierii de stat Ramona Lohan şi Florin Vodiţă. Delegaţia AmCham a fost condusă de preşedintele organizaţiei, Jaak Mikkel.

          Trade Winds reprezintă cel mai mare eveniment de promovare comercială organizat anual de către Departamentul Comerţului al SUA, care anul acesta se află la cea de-a zecea ediţie.