Eco Sud cere aproape 1 milion de euro de la Primăria Craiova

0
325

SC Eco Sud încearcă, din nou, să tranşeze cu municipalitatea preţul gunoiul depozitat în rampa de la Mofleni. Dacă administratorul depozitului ecologic solicită, în continuare, un tarif de 30,02 de euro pe tonă şi plata sumei de aproape 1 milion de euro, pentru diferite cheltuieli de funcţionare, municipalitatea îşi menţine şi ea poziţia, avansând o majorare mult mai mică, de până la 23,20 de euro pe tonă, cu TVA inclus şi nici un ban în plus. Ultima dată când s-a propus la vot această variantă de preţ, SC Eco Sud a solicitat autorităţilor să retragă proiectul.

Tariful actual al gunoiului pe care municipalitatea, prin Salubritate, îl depozitează în rampa de la Mofleni este de 21 de euro, cu TVA inclus. SC Eco Sud, administratorul depozitului, consideră că acest preţ, care nu a mai fost majorat din anul 2008, este foarte mic şi a solicitat majorarea lui. După îndelungi negocieri, ba chiar şicane între cei doi parteneri – SC Eco Sud a restricţionat, în câteva rânduri, accesul maşinilor cu gunoi, dar a revenit apoi asupra deciziei –, şi autorităţile locale au recunoscut că trebuie să se umble la acest tarif, în sensul unei creşteri. Dar, a subliniat municipalitatea, majorarea de tarif trebuie să se facă pe baza unor calcule care să aibă în spate fundamentări riguroase.

Prima dată, proiectul a fost retras

Zis şi făcut, însă, din primăvară şi până în toamnă, SC Eco Sud şi autorităţile nu au reuşit să depăşească acest stadiu al negocierilor, deşi o tentativă în acest sens a existat. În urmă cu trei luni, pe ordinea de zi a CLM Craiova s-a aflat un proiect de hotărâre prin care se propunerea soluţionarea cererii de majorare a tarifului de către cei de la Eco Sud. Propunerea cu care venise municipalitatea nici nu a mai apucat să fie discutată de aleşii locali, fiind retrasă de pe ordinea de zi, la cererea celor de la Eco Sud. Conducerea firmei s-a aflat în sala de plen, fără însă să aibă o intervenţie în public, dar a declarat presei, imediat după terminarea şedinţei, că nu sunt de acord cu aprobarea, pe puncte, a cererii lor, din acest motiv preferând retragerea.

Municipalitatea propune acelaşi tarif de 23,20 de euro

Ce a făcut, concret, municipalitatea? A inclus, în cuprinsul proiectului de hotărâre, toate solicitărilor SC Eco Sud, enumerându-le, dar pe 90% din acestea le-a propus pentru respingere. Singurele aspecte cu care Primăria Craiova a fost de acord au fost legate de creşterea tarifului de la 21 de euro pe tonă, cât este acum, la 23,20 de euro pe tonă, precum şi de închiderea şi monitorizare post-închidere a depozitului ecologic de la Mofleni. Prin închidere înţelegându-se nu închiderea depozitului, ci acoperirea celulelor care se află în exploatare şi care se umplu cu deşeuri. Într-o anexă care însoţeşte proiectul de hotărâre se spune că aceste celule trebuie să fie acoperite cu un strat de pământ, cu o grosime de minim 50 de centimetri, pentru a izola depozitele de gunoi de mediul înconjurător. De menţionat că Primăria Craiova a fost de acord cu închiderea acestor celule, dar nu a acceptat să-i plătească administratorului şi provizioanele de închidere, de 124.659,03 lei, pe care le solicitase.

O listă întreagă se cere decontată de la bugetul local

Pe lângă provizioanele de închidere, SC Eco Sud a mai solicitat municipalităţii să îi achite şi alţi bani, sume pe care municipalitatea le-a propus din start, cum spuneam, ca fiind respinse. Administratorul de la Mofleni a cerut, spre exemplu, suma de 55.881,91 lei, reprezentând pierderile rezultate ca urmare a faptului că nu i-a fost soluţionata cererea de modificare a tarifului încă din iulie 2013; o sumă de 21.493.04 lei, reprezentând fluctuaţiile de TVA în perioada 2010-2016; o sumă de 2.583.463,46 lei, reprezentând ajustarea indicelui de preţuri pe perioada septembrie 2008 – iulie2016; o sumă de 714.063 lei reprezentând taxa teren şi suma de 717.938 lei, reprezentând accesorii ale taxei pe teren. În total, este vorba de o sumă de 4,3 milioane de lei, adică aproape 1 milion de euro, pe care SC Eco Sud o solicită municipalităţii de la bugetul local.

Meciul se rejoacă, în aceleaşi condiţii

Solicitarea SC Eco Sud a fost repusă pe ordinea de zi a şedinţei din această joi şi ceea ce uimeşte este forma absolut identică, sub toate aspectele, cu prima propunere. Astfel, municipalitatea îşi menţine propunerea de majorare a tarifului de până la 23,20 de euro pe tonă, inclusiv TVA, şi nu acceptă să plătească nici un ban în plus de la bugetul local, pentru diverse cheltuieli de funcţionare, aşa cum pretinde SC Eco Sud. În continuare, cererile administratorului, diferenţiate pe sume, sunt propuse direct ca respinse. Prin urmare, este foarte interesant de urmărit ce se va întâmpla în plenul CLM, ce explicaţii va oferi municipalitatea în apărarea propunerilor sale şi cum va reacţiona, de această dată, EC Eco Sud. De menţionat faptul că Primăria Craiova şi administratorul depozitului ecologic au avut chiar şi înfăţişări în justiţie pe marginea aceluiaşi subiect, preţul la gunoi.