Proiectul de lege care sporeşte atribuţiile Poliţiei, la vot final

0
449

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, prin care poliţiştii obţin atribuţii sporite în misiune, va fi supus, astăzi, la vot final în Camera Deputaţilor, acesta obţinând marţi un raport pentru adoptare.

Plenul Camerei Deputaţilor va dezbate, miercuri, de la ora 10:00, iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, prin care poliţiştii vor avea atribuţii sporite în imobilizarea şi prinderea persoanelor suspecte de infracţiuni.

Votul final va fi dat de la ora 12:00 de către plenul Camerei Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz. În cazul adoptării, legea va merge la preşedintele României pentru promulgare.

Comisia Juridică, de disciplină şi imunităţi şi cea pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, din Camera Deputaţilor, au adoptat, marţi, cu 23 de voturi “pentru”, un raport comun de adoptare a legii, cu amendamente. La vot a fost o singură abţinere şi niciun vot “împotrivă”.

Proiectul de lege a fost iniţiat de ministrul de Interne Carmen Dan şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache.

Printre amendamentele adoptate este şi prevederea prin care poliţistul poate aplica “procedee de autoapărare sau imobilizare, cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale; arme albe şi de foc, mijloace adecvate”.

Un alt amendament al UDMR, adoptat de comisiile reunite, este cel care vizează faptul că poliţistul trebuie să-i permită persoanei pe care o încătuşează să-şi acopere faţa.

„Poliţistul este obligat să permită persoanei aflate în spaţiul public, împotriva căreia sunt folosite cătuşe sau mijloace de imobilizare, să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feţei şi a mijloacelor de imobilizare”, prevede amendamentul UDMR, adoptat marţi de comisii.

Totodată, alt amendament, depus de deputatul UDMR Marton Arpad, prevede că pentru pagubele produse prin faptele poliţistului de frontieră “se angajează răspunderea statului”. În forma adoptată de Senat, statul nu era obligat să răspundă pentru pagubele create.

PSD a eliminat prevederea adoptată de Senat prin care organele legii să utilizeze mijloace adecvate pentru a opri şi pătrunde în vehicule sau pentru a pătrunde în orice spaţii închise cu scopul de a scoate persoana urmărită.

O altă modificare la legea adoptată de Senat este şi cea prin care poliţistul este constrâns să efectueze controlul corporal numai în scopul confiscării bunurilor interzise la deţinere pentru probe, a armelor, printre altele.

De asemenea, poliţiştii vor fi constrânşi să efectueze legitimarea numai în cazurile în care persoanele sunt suspectate de încălcarea legii.

Şedinţa comună a Comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor a avut parte, marţi, de o dispută între Putere şi Opoziţie.Parlamentarii PNL au cerut amânarea şedinţei, iar în urma votului, au fost numărate 19 voturi “pentru” din partea PNL şi USR, 20 “împotrivă” din partea PSD şi ALDE şi o abţinere de la ALDE. Deputaţii PNL şi USR au cerut reluarea votului, motivând că sunt 21 de voturi “pentru”, însă a fost înregistrat acelaşi număr de voturi pentru Opoziţie. Parlamentarii din Opoziţie au contestat numărătoarea voturilor, însă preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Nicuşor Halici, i-a contrazis pe aceştia, spunând că nu au fost mai mult de 19 din Opoziţie prezenţi. PNL şi USR au părăsit sala de şedinţă, iar şedinţa a fost reluată.

Ulterior, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a scris pe Facebook că PSD este “la fel de sinistru ca pe vremea lui Dragnea”, prevederile proiectului de lege fiind deja respinse de CCR. “PSD e la fel de sinistru ca pe vremea lui Dragnea. Azi şi-au împins ilegal în Comisiile reunite Juridică şi de Apărare proiectul de lege Dragnea-Carmen Dan-Iordache pentru sporirea atribuţiilor Poliţiei (respinsă deja de CCR şi reîncălzită) deşi se votase pentru amânarea ei la propunerea PNL. Pur şi simplu au minţit în faţă pe toata lumea, furând două voturi, deşi erau filmaţi de presă. Încă dezbat pe ea, sfidând pe toată lumea. Nu am văzut niciodată atâta disperare de a împinge o lege pe gâtul Parlamentului şi al cetăţenilor români. Nu, nu s-a schimbat nimic în PSD după dispariţia lui Dragnea în penitenciar, vocaţia minciunii şi a hoţiei a rămas neschimbată”, a scris, marţi, pe Facebook, liberalul.

Iniţiativa legislativă a fost adoptată de Senat pe 28 mai, în calitate de prim for sesizat. (Sursa: Mediafax)