Concert coral în memoria maestrului Alexandru Racu

0
560
Corala Academică a Filarmonicii „Oltenia”, dirijată de Florian-George Zamfir, prezintă astă-seară, de la ora 19.00, concertul „In memoriam Alexandru Racu”. Evenimentul are loc la doi ani de la plecarea dintre noi a maestrului Alexandru Racu, muzician de excepţie al oraşului nostru şi al Olteniei, care a lăsat în urmă compoziţii valoroase, o amprentă dirijorală inconfundabilă, multiple înregistrări la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română. Invitat special este Andrei Ştefan Racu, iar repertoriul cuprinde compoziții de Gheorghe Stănescu, Dan Ionescu, Marius Hristescu, Cornelia Dodan, Petru Voinescu, Eugen Petre Sandu, dar și de Alexandru Racu („Doamne strigat-am”; „Pre Tine Dumnezeule, Te lăudăm”; „Toată suflarea să laude pre Domnul”; „Leagănă-te vârf de brad”; „Cântec”). Prețul unui bilet pentru concert este 20 lei.
Alexandru Racu s-a născut la Chişinău, la data de 19 ianuarie 1937. A absolvit succesiv Şcoala Populară de Artă (vioară, pian, dirijat) şi Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, având diplome în specialităţile Pedagogie şi Dirijat cor academic. A obţinut titlul de doctor în muzică al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, cu teza intitulată „Profilul corului de Filarmonică şi orizontul artistic al dirijorului său”.
A primit numeroase distincţii artistice: peste 30 titluri de laureat pe ţară în finalele concursurilor artistice, cu formaţii profesioniste şi de amatori, posesor al Trofeelor „Ciprian Porumbescu” – Suceava, „D. G. Kiriac” – Piteşti, „Ion Vidu” – Lugoj. A fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural”, clasa a V-a, şi „Steaua RSR”, clasa a IV-a. De asemenea, în anul 2004, cu prilejul aniversării Centenarului Societăţii Filarmonice din Craiova, Preşedinţia României i-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural”.
Ca dirijor, a realizat concerte a cappella, vocal-simfonice, simfonice, spectacole de operă şi operetă, înregistrări pentru radio şi televiziune. A întreprins turnee în întreaga ţară, precum şi peste hotare (Bulgaria, ex-Iugoslavia, Moldova, Italia, Franţa). A susţinut peste o mie de concerte educative pentru elevi, conferinţe, comunicări pe teme muzicale, cursuri pentru perfecţionarea dirijorilor amatori. Personalitatea complexă a maestrului Alexandru Racu a fost întregită de activitatea de instrumentist în cadrul orchestrei (vioară, pian, orgă, celestă) şi de îndelungata prestaţie în domeniul componistic, fiind membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.