Centenar „Ion D. Sîrbu”, la Craiova

0
438
La Craiova se va deschide, mâine, programul de manifestări culturale reunite sub genericul Centenar „Ion D. Sîrbu”, prin care este marcată trecerea unui veac de la nașterea unuia dintre cei mai importanți scriitori români din secolul al XX-lea. Evenimentul se desfășoară în zilele de 27 și 28 iunie și este organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu”, în colaborare cu Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor din România, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj. Un colocviu național, mărturii, expoziții de carte, de reviste și de afișe, spectacolul „Adio, Europa!”, dramatizare de Nicolae Coande după romanul cu același nume, în regia și adaptarea scenică ale lui Bogdan-Cristian Drăgan – iată la ce sunt invitați să participe craiovenii în aceste două zile în care spiritul lui Ion D. Sîrbu va fi celebrat de personalități culturale din întreaga țară. Invitați speciali sunt filosoful Mihai Șora, alături de soția domniei sale, Luiza Șora, și de Elisabeta Sîrbu, soția scriitorului.
„Figură luminoasă și în același timp tragică a acestei zone, în care a trăit, a disperat, a visat și pe care a zugrăvit-o în cernelurile tari ale prozei și pamfletului ca puțini alții, Ion D. Sîrbu merită neuitarea noastră. Forța spirituală a acestui creator a lăsat o amprentă indenegabilă asupra locului unde și-a dus viața. Cărțile sale, dar și existența grevată de tribulații și interdicții vor fi subiect de reflecție în cadrul evenimentelor ce se vor derula în câteva locuri care i-au fost apropiate marelui scriitor și moralist, Teatrul Național și Biblioteca Județeană”, spune Nicolae Coande, șef Serviciu Dramaturgie – Teatrul Național din Craiova (TNC).
Deschiderea programului de evenimente Centenar „Ion D. Sîrbu” va avea loc mâine, 27 iunie, ora 9.30, în foaierul TNC, cu vizitarea expoziției documentare „Ion D. Sîrbu, secretar literar, conferențiar și dramaturg”, urmată de un moment muzical susținut de Mircea Suchici (violoncel) și Andreea Suchici (vioară). Tot aici, între orele 10.00 și 13.00 se va desfășura Colocviul Național „Locul și importanța operei lui Ion D. Sîrbu în literatura română postbelică (1945-1989)”, al cărei invitat special este soția scriitorului, Elisabeta Sîrbu, urmând ca a doua zi, pe 28 iunie, între orele 10.00-13.00, conferințele să continue la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. Printre participanți se numără scriitori, critici literari, oameni de cultură, de teatru din întreaga țară: Cornel Ungureanu, Laszlo Alexandru, Ovidiu Pecican, Daniel Cristea-Enache, Sorin Lavric,  Emil Boroghină, Lucian Dindirică, Alexandru Boureanu, Ioan Lascu, Nicolae Oprea, Antonio Patraș, Răzvan Voncu, Ionel Bușe, Ion Munteanu, Luigi Bambulea, Nicolae Coande, Mihai Barbu, Florea Firan, Adrian Dinu Rachieru, Horia Dulvac, Ion Dur, Vasile Spiridon. Mihai Șora și Luiza Șora vor prezenta documentarul „Sub zidurile Troiei roșii – despre condiția intelectualului în totalitarism”, un omagiu adus lui Ion D. Sîrbu. Potrivit organizatorilor, toate comunicările susținute în cadrul manifestărilor vor fi publicate în «Caietele Colocviului Național Centenar „Ion D. Sîrbu”». De asemenea, se au în vedere elaborarea și publicarea unei monografii despre opera și personalitatea scriitorului omagiat.
La Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, ca un prolog la aceste viitoare publicații, mâine, 27 iunie 2019, ora 17.00, vor fi prezentate câteva cărți din bogata bibliografie critică (peste 15 volume) dedicată lui Ion D. Sîrbu. Volumele aparțin scriitorilor Nicolae Oprea, Toma Grigorie și Ioan Lascu. Dezbaterile vor fi prefațate de prelegerea „Ion D. Sîrbu – singularitatea unui destin”, susținută de criticul și istoricul literar Mihai Zamfir. Lecturi în limbile română și franceză cu fragmente din operele lui Ion D. Sîrbu vor fi susține de studenți de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova.
Teatrul Național din Craiova îl va omagia pe intelectualul și scriitorul unic Ion D. Sîrbu punând în scenă spectacolul „Adio, Europa!”, dramatizare de Nicolae Coande după romanul cu același nume, în regia și adaptarea scenică ale lui Bogdan-Cristian Drăgan. Reprezentația, avându-i în distribuție pe actorii Angel Rababoc, Anca Dinu, Constantin Cicort, Nicolae Vicol, Gabriela Baciu, Petronela Zurba, va avea loc mâine, 27 iunie, ora 22.30, la sala care poartă numele autorului. „Imediat după miezul nopții, cei ce îl vor însoți pe Ion D. Sîrbu în această renaștere prin artă îi vom spune La mulți ani unui scriitor care a murit și a înviat de mai multe ori decât poate suporta un om, fie și excepțional, cum a fost Gary Sîrbu”, menționează reprezentanții teatrului într-un comunicat de presă.
«Născut pe 28 iunie 1919 în colonia multietnică de la Petrila, fiu al unui miner român de prin părțile Bradului și al unei casnice venite în Banat din Boemia, Ion Dezideriu Sîrbu a avut o viață zbuciumată, după o copilărie fericită petrecută într-o casă „proletară” cu nr. 6 de pe strada „Ferdinand”, apoi „Malinovski”, apoi „Zorilor”, actualmente „Ion D. Sîrbu”. A fost prizonier în lagăr în cel de-al Doilea Război Mondial, deținut politic în perioada comunistă, relegat în Craiova, unde a scris totuși cele mai valoroase cărți ale sale. Absolvent al Facultății de Litere și Filozofie de la Universitatea din Cluj, optând pentru o teză de doctorat al cărei îndrumător era Lucian Blaga, viitorul scriitor a fost membru al faimosului Cerc Literar de la Sibiu, apărător al ideilor de stânga, trimis frecvent pe front, pentru ca în 1957, pe când lucra la revista „Teatrul”, să fie arestat pentru „omisiune de denunţ”. A fost judecat şi condamnat la un an închisoare. În 1958, după ispăşirea pedepsei, la Jilava, va fi din nou arestat pentru delictul de „uneltire contra ordinei sociale”, fiind condamnat la 7 ani închisoare corecţională şi 4 ani de interdicţie a drepturilor civile. Încarcerat la Gherla, până în 1960, se va afla, pe rând, până la sfârşitul detenţiei, în lagărele de muncă de la Stoeneşti, Strâmba, Grindu. A fost eliberat în februarie 1963, iar din vara anului 1964 a venit la Craiova unde a fost angajat ca secretar literar al Teatrului Național. Aici i s-au jucat 14 spectacole, după piese de teatru scrise în această perioadă, a coordonat peste treizeci de „conferințe experimentale”, iar în anul 1973 s-a pensionat pe caz de boală. În zbuciumata lui viață s-a autoconsiderat ironic drept un „Robinson multilateral traumatizat”. Lucian Blaga îl denumea cu umor amar „un atlet al mizeriei”, aluzie la anii săi de front și la revenirile miraculoase în viața civilă. Și-a scris opera într-o Craiovă adesea inclementă, sub supravegherea atentă a Securității și a informatorilor numeroși (de la teatru, radio, universitate, revista „Ramuri”, ziarul „Înainte” și… cârciuma „Cocoșul de Aur”!), dar tot aici a găsit sprijinul câtorva prieteni și, în special, al soției sale, inegalabila doamnă Elisabeta Sîrbu – personajul Olimpia din romanul „Adio, Europa!”. A încetat din viață pe 17 septembrie 1989, chiar în ziua în care avea loc premiera spectacolului „Arca Bunei Speranțe”, în regia lui Aureliu Manea, după una dintre cele mai cunoscute piese de teatru ale sale. Schimbarea de sistem politic a fost anticipată de scriitor în jurnalul publicat postum. Romanul său, „Adio, Europa!”, publicat de asemenea postum, a fost considerat, alături de corespondența sa vastă și de jurnal, o revelație a literaturii de sertar scrise în epoca comunistă, unul dintre excepționalele romane-depoziție ale Gulagului». (Nicolae Coande, șef Serviciu Dramaturgie – Teatrul Național Craiova)
 
«Un camion negru. Un bărbat prins în farurile orbitoare ale istoriei. Candid. Olimpia – o femeie care înțelege totul și vrea să-l salveze. Dar este oare salvarea posibilă în secolul XX, cel al tuturor atrocităților posibile? Poți trăi printre bufoni și turnători? Lumea Isarlâkului… unde totul este posibil și nimic nu are consistență. Un spectacol în care „Adio” poate însemna și o promisiune: nu vei fi uitat niciodată».