Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

0
79

În ultima vreme se vorbeşte enorm despre inovare, şi pe bună dreptate. Inovarea este o componentă centrală a bunăstării noastre economice şi sociale. Inovarea – şi, implicit, progresul tehnologic pe care aceasta îl reprezintă – are o contribuţie semnificativă la creşterea economică şi creează oportunităţi pentru noi şi tot mai bune locuri de muncă.

Francis Gurry
Francis Gurry

Directorul general al OMPI, Francis Gurry susţine în mesajul transmis că această campania dedicată Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale celebrează inovarea şi modul în care ea ne îmbunătăţeşte viaţa. Totodată sunt sărbătoriţi  toţi cei care îşi asumă riscul de a aduce schimbarea în bine prin inovare.  “Rareori avem timp să reflectăm asupra multiplelor modalităţi în care inovarea duce la creşterea calităţii vieţii. Este însă suficient să facem doar o comparaţie între felul în care trăim astăzi şi felul în care se trăia acum 100 de ani. În ultimul secol am asistat la o extraordinară transformare a calităţii vieţii sub aspect material, graţie apariţiei a nenumărate tehnologii şi produse noi şi perfecţionate. Iar noile şi extraordinarele domenii tehnologice: realitatea virtuală, inteligenţa artificială, imprimantele 3D, cipurile neuromorfe, nanotehnologiile, robotica, sistemele de editare genomică CRISPR şi toate cele care vor urma, fac ca perspectiva progreselor viitoare să fie extrem de promiţătoare”.

           Reprezentantul OMPI  mai spune în mesajul domniei sale că proprietatea intelectuală este o componentă esenţială a succesului sistemului de inovare. “Ea asigură recompensarea celor care îşi asumă riscul de a introduce în economie “noul”, în termeni de produse şi servicii. Ea asigură cadrul în care se desfăşoară lungul şi complicatul drum de la idee la produsul sau serviciul disponibil la scară comercială”.