Poliţist craiovean condamnat definitiv pentru alcool la volan

0
78

Doi politisti fac masuratori in urma unui accident rutier produs pe calea Buziasului din Timisoara in urma caruia doi barbati au fost grav raniti 05.02.2015 ©Cornel Putan

Ofiţerul Bogdan Constantin Ştocîţă de la Secţia 1 Poliţie Craiova, trimis în judecată în 2013 de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice şi părăsirea locului accidentului, a fost condamnat definitiv. Sentinţa definitivă a fost pronunţată miercuri, 23 noiembrie a.c., de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care l-au condamnat pe poliţistul craiovean la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani pentru conducere sub influenţa alcoolului, achitându-l, în schimb, pentru infracţiunea de părăsire a locului accidentului. Ştocîţă a fost acuzat că, pe 6 aprilie 2013, seara, la volanul maşinii personale şi cu o concentraţie alcoolică de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat, la sensul giratoriu de la intersecţia străzilor „Caracal” şi „Henri Coandă”, a lovit trei maşini, a rănit o persoană şi a fugit. Acum urmează să părăsească Poliţia doljeană.

Reamintim că, la sfârşitul lunii iulie 2013, procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe  lângă Curtea de Apel Craiova anunţau că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului Bogdan Constantin Ştocîţă – inspector  principal de poliţie în cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova – pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. În rechizitoriu, procurorii au reţinut că “în seara de 06.04.2013, a condus pe drumurile publice, autoturismul proprietate personală marca Skoda Octavia cu numărul de înmatriculare DJ-29-STO, având o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 gr/l alcool pur în sânge, împrejurare în care a avariat trei autoturisme şi a produs vătămarea corporală a numitului Radu Marin, după care a părăsit locul accidentului, fără încuviinţarea organelor de poliţie”. Mai exact, în seara respectivă, în jurul orei 23.00, inspectorul principal Bogdan Constantin Ştocîţă, ofiţer de investigaţii criminale în cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova, la sensul giratoriu de la intersecţia străzilor „Caracal” şi „Henri Coandă”, a pierdut controlul volanului Skodei sale şi a intrat în trei autoturisme. Este vorba despre două taxiuri şi un autoturism parcat în zonă, toate trei fiind avariate. Un taximetrist a fost rănit uşor la un picior. La faţa locului au ajuns poliţiştii de la Rutieră, care l-au testat pe colegul lor cu etilotestul, constatând că avea o concentraţie de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Achitat pentru fugă de la locul faptei

etilotestPe 18 iunie 2015, Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa în dosar. Ofiţerul craiovean a fost găsit vinovat de ambele infracţiuni reţinute în sarcina sa, fiind condamnat la o pedeapsă totală de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 6 luni. Sentinţa nefiind definitivă, ofiţerul craiovean a declarat apel, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Magistraţii ÎCCJ au soluţionat cauza, miercuri, 23 noiembrie a.c. Instanţa Supremă a admis apelul inculpatului şi l-a achitat pentru infracţiunea de părăsire a locului accidentului. A fost, însă, menţinută pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, iar pe perioada termenului de încercare între obligaţiile impuse de instanţă este şi interdicţia de a urca la volan: „Admite apelul declarat de inculpatul Ştocîţă Bogdan Constantin împotriva sentinţei penale nr. 109 din 18 iunie 2015 pronunţată de Curtea de Apel Craiova – Secţia penală şi pentru cauze cu minori. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală atacată şi, rejudecând: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului Ştocîţă Bogdan Constantin în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor, respectiv: 2 ani închisoare pentru infracţiunea prevăzută de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, şi 2 ani şi 6 luni închisoare pentru infracţiunea prevăzută de art. 89 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată. În baza art. 396 alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.pr.pen., cu aplicarea art. 4 C.pen., achită pe inculpatul Ştocîţă Bogdan Constantin pentru săvârşirea infracţiunii de părăsire a locului accidentului, prevăzută de art. 89 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată. Menţine pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată inculpatului Ştocîţă Bogdan Constantin pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, prevăzută de art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, cu aplicarea art. 5 C.pen. Face aplicarea art. 71, art. 64 alin. 1 lit. a teza a-II-a şi lit. b C.pen. (1969). În baza art. 86/1 C.pen. (1969), dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare pe durata unui termen de încercare de 4 ani”, se arată în încheierea de şedinţă a ÎCCJ. Hotărârea fiind definitivă, conform procedurilor, va fi înaintată structurii de Resurse Umane a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru dispunerea măsurilor legale. Mai exact, urmează ca prin dispoziţie a ministrului de resort să se dispună încetarea raporturilor de serviciu ale lui Bogdan Ştocîţă cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, după cum au precizat reprezentanţii unităţii.