Suprataxa pe paragină a creat …pasiuni în CLM Craiova

0
336

sedinta clmCel mai aşteptat de către populaţie şi cel mai exploatat de politicieni, având în vedere impactul maxim pe care îl are în campania electorală – proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele pe 2017 a făcut valuri în şedinţa CLM Craiova. Cum era de aşteptat, opoziţia nu a scăpat ocazia de a critica vehement Primăria Craiova, care a decis o suprataxare cu 500% a proprietarilor care-şi menţin clădirile şi terenurile neîngrijite, liberalii numind această măsură „o aroganţă maximă”, în condiţiile în care chiar sediul primăriei stă să cadă. În lipsa primarului, care a anunţat că se află în concediu fără plată, consilierii PSD au încercat să se apere, dând vina pe promotorul ei, liberalul Ilie Bolojan. Deoarece PSD deţine majoritatea, proiectul a trecut la în varianta originală, cu tot cu suprataxă.

Consilierii municipali au votat, ieri, taxele şi impozitele pe care le vor plăti craiovenii în 2017. Liberalii au venit cu lecţia învăţată, fiind pregătiţi fiecare cu câte un amendament, apoi să lupte împreună împotriva suprataxei de 500% pentru proprietarii care nu îşi îngrijesc clădirile şi terenurile.

Primul amendament PNL la buget a vizat persoanele juridice şi a fost propus de consilierul Adriana Ungureanu, care a cerut ca societăţile private, cu peste 15 angajaţi cu contract de muncă de opt ore pe zi, dar şi cu angajaţi cu vârsta de peste 45 de ani, să beneficieze de o reducere de 10% a impozitului pe clădiri, terenuri şi maşini. ”Era o facilitate pentru investitori, un ajutor concret pentru a-i încuraja să vină la Craiova, nu la Cluj, Timişoara sau alte oraşe”, a spus aceasta.

Viceprimarul Mihail Genoiu a explicat însă că amendamentul acesta nu poate fi asumat de Executiv deoarece îmbracă forma unui ajutor de minimis, care, potrivit legii, trebuie să urmeze o altă procedură. La vot, acest amendament a căzut, fiind votat doar de cei şase consilieri liberali.

Amendamentele PNL au picat, cel al PSD a trecut

La vot, a fost respins şi amendamentul liberalului Marinel Florescu. Acesta a propus ca toate persoanele fizice, de această dată, să beneficieze de o reducere cu 10% a impozitelor pentru anul 2017, aşa cum s-a întâmplat în anul 2012 când au fost reduse cu 5%. „Este posibil, legal şi, în condiţiile în care, prin ziare, citim că s-au făcut 25.000 de locuri de muncă – asta probabil în imaginaţia PSD – şi cum duduie economia Craiovei, cum investitorii valuri-valuri, cred că este perfect posibil ca şi craiovenii să fie impozitaţi mai puţin”, a atins ironic câteva dintre ideile din programul electoral al PSD Dolj.

„Taxele la persoanele fizice sunt la minimum permis de lege. Orice reducere a cuantumului taxelor persoanelor fizice ar încalca acum legea. Ceea ce s-a întâmplat în 2012 a fost o derogarea de la legea din acea vreme. Chiar am cerut colegilor să vă pună la dispoziţie, cât de curând, o situaţie a taxelor persoanelor fizice din celelalte municipii reşedinţe de judeţ din ţară”, a explicat viceprimarul Mihail Genoiu.

Deşi proiectul de buget a fost promovat de primarul Lia Olguţa Vasilescu, a existat şi un amendament din partea PSD. Consilierul Alexandru Beţiu a propus o reducere cu 10 puncte procentuale a cotei adiţionale, de 32% la 22%, la persoanele juridice, amendamentul acesta fiind singurul asumat de Executiv şi aprobat cu majoritate de voturi.

„Nişte baroni pe moşia craiovenilor”

carolDar ceea ce a scandalizat de-a dreptul adunarea a fost suprataxa de 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite pe care o instituie, din 2017, autoritatea locală. „Rog colegii de la PSD, ALDE, PMP să nu se comporte ca nişte baroni pe moşia craiovenilor. Să nu dăm dovadă de aroganţă maximă şi să ne aducem aminte de proverbul care spune că înainte să vezi paiul din ochii altora, trebuie să vezi bârna din ochii tăi. Vom da dovadă de o lipsă de bun simţ şi o lipsă de ruşine maximă dacă noi vom vota să mărim impozitele craiovenilor pentru clădirile neîngrijite cu 500% când primăria cade pe noi, când clădirile noastre sunt într-o stare de degradare maximă, sunt pericol pentru cetăţeni. Pot face referire şi la Colegiul Carol, dar în special la clădirea în care ne aflăm. S-ar putea, Doamne fereşte, după şedinţă să ne cadă chiar nouă în cap tencuiala. Vă daţi seama în ce situaţie hilară suntem? Obligăm cetăţenii şi le punem biruri, când şi aşa sunt lipsiţi de resurse financiare. Vă rog din suflet şi insistent, dacă aveţi un dram de umanitate în dumneavoastră, să nu votaţi acest proiect, mai ales în contextul în care – repet – nu suntem un exemplu. Clădirile noastre sunt neîngrijite, nu ne interesează, în schimb, îi obligăm pe cetăţeni să plătească cu 500% în plus”, a declarat consilierul Marian Vasile, care a fost şi cel mai vehement critic în acest sens.

Tot pe atac politic a dat-o şi consilierul PSD, Lucian Dindirică. Din postura de preşedinte de şedinţă, acesta a ţinut să-l informeze pe colegul de la PNL că, la origine, această suprataxă are un părinte liberal, iniţiatorul şi promotorul fiind liberalul Ilie Bolojan. În hărmălaia care s-a creat, mai mulţi consilieri încercând să ia cuvântul la microfon, Dindirică a accentuat faptul că „acest bir a fost pus în Codul Fiscal de domnul Ilie Bolojan şi dacă şeful dumneavoastră de partid spune că este bine…”. Căzând în gol pe această pantă, nu a mai fost decât un pas până când consilierii s-au acuzat reciproc de lipsă de bun simţ.

Viceprimarul Mihail Genoiu a promis să vină cu procedura

Pentru a pune capăt discuţiilor, care se purtau şi în lipsa unei proceduri de aplicare a acetei taxe, viceprimarul Mihai Genoiu le-a promis consilierilor că astăzi, cel târziu, arhitectul-şef al Primăriei va definitiva normele de aplicare, care vor putea să fie studiate apoi, de către oricine, pe site-ul primăriei. „Scopul acestei taxe este de a determina proprietarii şi cetăţenii Craiovei să-şi îngrijească atât terenurile, cât şi clădirile cu cheltuieli minime, în limita posibilităţilor pe care le au şi sub presiunea acestei creşteri a impozitului, nu neapărat de a încasa aceste taxe. Scopul nu este de a majora bugetul cu taxa pe clădiri, dar nici nu putem să stăm aşa. La audienţe, pe site-ul primăriei sau la telefon, cetăţeni din oraşul Craiova reclamă terenuri, proprietate privată, pline de gunoaie, terenuri dintre blocuri care au fost retrocedate şi pe care sunt haite de câini. în privinţa clădirilor, va trebui să avem aceste norme foarte clare pentru ca atunci când comisia va delibera să aibă o grilă foarte clară”. Genoiu a dat ca exemplu municipiul Iaşi, care a instituit punctaje pentru fiecare defect care poate fi găsit la o clădire. „Vom avea grijă să stabilim numărul de zile lăsate proprietarilor astfel încât scopul va fi ca, dintr-o clădire neîngrijită, să devină o clădire îngrijită”, a menţionat viceprimarul, referindu-se la perioada pe care proprietarii notoficaţi o vor avea la dispoziţia proprietarilor de case şi terenuri neîngrijite.

Poliţia Locală Craiova a prezentat şi o informare pe această linie, mebţionând că au fost făcute 59 notificări pentru salubrizarea terenurilor, 19 notificări pentru împrejmuirea terenurilor, 30 notificări pentru repararea faţadelor. De asemenea, au fost aplicate 63 sancţiuni contravenţionale, din care 29 – amenzi şi 34 – avertismente.