„Swedish Dads”: Taţi suedezi într-o expoziţie inedită

0
108

Ambasada Suediei în România îi invită pe craioveni joi, 28 septembrie, la vernisajul expoziţiei „Swedish Dads”, care va avea loc la ora 18.00, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. Expoziţia prezintă fotografiile a 20 de taţi din Suedia, fiind un proiect comun între Institutul Suedez, Ambasada Suediei la Bucureşti împreună cu Teatrul Naţional Craiova, Europe Direct Craiova şi Study in Sweden. Perioada de vizitare este până pe 12 octombrie, iar accesul publicului va fi liber.

Creşterea copilului a fost în mod tradiţional responsabilitatea femeilor, însă un număr tot mai mare de taţi din Suedia au început să vadă avantajele concediului paternal. Expoziţia de fotografie „Swedish Dads” prezintă modul în care taţii suedezi percep rolul bărbatului modern, în contrast cu rolul stereotipului tradiţional, paternal. Ideea îi aparţine fotografului suedez Johan Bavman, care, atunci când a devenit tată, a realizat că există o lipsă de modele masculine care să reprezinte un model de părinte. Acest lucru l-a determinat să creeze albumul foto „Swedish Dads”, care prezintă bărbaţi aflaţi în concediu paternal, alături de copiii lor.

Expoziţia „Swedish Dads”, adusă în premieră în Craiova, „urmăreşte analizarea motivelor pentru care aceşti taţi au decis să rămână acasă, având grijă de copii, mai mult decât majoritatea taţilor din întreaga lume”, precizează organizatorii. „Ce a însemnat acest lucru pentru ei, cum le-au fost afectate relaţiile de cuplu, cât şi cu copiii lor, dar şi ce aşteptări au avut ei în prealabil?”, sunt întrebări la care publicul este aşteptat să găsească răspunsuri vizitând expoziţia.

„Ne-am bucura ca această expoziţie, care promovează egalitatea dintre bărbaţi şi femei, să fie vizitată de cât mai mulţi craioveni şi pe această cale dorim să invităm profesorii din Craiova să viziteze expoziţia împreună cu elevii lor”, mai spun organizatorii evenimentului. Tinerii craioveni vor avea, totodată, ocazia să afle mai multe despre oportunităţile de studiu din Suedia şi despre societatea suedeză într-un format vizual atractiv.