„R+J (Romeo şi Julieta)” – spectacol de teatru imersiv

0
109

Iubitorii de teatru sunt aşteptaţi în zilele de 28, 29 şi 30 septembrie, ora 19.30, la spectacolul de teatru imersiv „R+J (Romeo şi Julieta)”, după William Shakespeare, în regia Florin Paraschivu, care se va desfăşura în incinta Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova. Spectacolul aparţine Teatrului TUBE – cel mai nou proiect al Asociaţiei Culturale Teatrek – şi este prezentat de organizatori ca „o interpretare inedită, amuzantă şi inteligentă” a piesei shakespeariene, fiind adus în faţa publicului de o echipă tânără formată din studenţi ai Departamentului de Arte Dramatice din Craiova şi actori amatori. Accesul publicului la reprezentaţii va fi liber.

Realizat în maniera teatrului de tip imersiv, spectacolul propune opt spaţii de joc special amenajate în incinta Casei de Cultură a Studenţilor Craiova, care devin Camera Julietei, Salonul Casei Capulet, Grădina şi Balconul Julietei, O stradă lăturalnică din Verona, Biserica Fratelui Lorenzo, Cripta Capulet, Camera lui Paris, Spiţeria. În fiecare dintre acestea se vor desfăşura scene ale spectacolului, iar publicul este liber să le viziteze şi să le exploreze în afara timpului de joc. „Dincolo de urmărirea în sensul clasic a actorilor pe o scenă obişnuită, spectatorii îi vor urmări prin cele opt spaţii special amenajate şi vor fi tot mai aproape de aceştia. Actul artistic devine, astfel, unul intim, iar spectatorii au şansa de a trăi autentic sentimentele şi experienţele protagoniştilor”, susţin organizatorii

Înfiinţată în aprilie 2013, la Târgu Mureş, Asociaţia Culturală Teatrek are în palmares 12 spectacole originale de teatru independent, un premiu naţional obţinut la ActFest Galaţi 2013, cu spectacolul „Paparazzi” după Matei Vişniec, în regia lui Florin Paraschivu – Premiul pentru „Cel mai bun spectacol”, şi numeroase acţiuni culturale şi educaţionale. Pe lângă acestea, a susţinut o serie de workshop-uri de improvizaţie şi arta actorului, care au dat naştere unor performance-uri şi happening-uri jucate în pieţele publice din Târgu Mureş.

Cel mai nou proiect al asociaţiei, Teatrul TUBE, se doreşte o alternativă în peisajul cultural craiovean, propunându-şi crearea unui spaţiu de teatru independent în care să-şi găsească locul spectacole de teatru atât clasic, cât şi modern, experimente teatrale, happening-uri şi performance-uri, spectacole de dans modern, balet şi cabaret, spectacole de teatru de improvizaţie şi stand-up. De asemenea, TUBE va funcţiona ca un spaţiu în care toţi tinerii artişti, indiferent de domeniul de activitate (teatru, muzică, dans, pictură, fotografie etc.), să poată activa şi expune, un spaţiu de lansare pentru noile talente.

«TUBE îşi propune susţinerea tinerilor artişti prin proiecte care să le finanţeze activitatea, oferindu-le posibilitatea de a se afirma. În acelaşi timp, prin politicile pe care le va practica – „free culture policy”, „don’t like it money back policy” etc. –, TUBE susţine ideea de acces liber la cultură pentru studenţi şi categorii sociale defavorizate», spun reprezentanţii asociaţiei. TUBE colaborează, în prezent, în Craiova, cu Casa de Cultură a Studenţilor şi cu Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, dar îşi propune să extindă şi diversifice lista de parteneri.