Primăria Craiova modifică regulamentul de acces în Centrul Vechi: nici o maşină nu mai are voie să parcheze decât în locurile special amenajate. De această dată, prevederea este clară, fiind prinsă, în mod expres, şi modalitatea prin care vor fi sancţionaţi şoferii care încalcă această regulă. Dintr-o scăpare de concepere, în vechiul regulament nu se stipulase nici o măsură în acest sens.
În ciuda faptului că perimetrul istoric al Craiovei este destinat, după reabilitare, numai pietonilor, nu se ţine cont de acest lucru şi maşinile tot pătrund pe străzile şi aleile din zona veche a oraşului, fiind parcate, de multe ori, chiar lângă terase. În mijlocul verii, a devenit virală o fotografie care surprindea o maşină ce intrase pe o străduţă din Centrul Vechi şi fusese parcată între două terase, cu roţile lipite de scaunele clienţiilor. Pornind şi de la acest exemplu, Poliţia Locală Craiova s-a plâns municipalităţii că nu poate să-i sancţioneze pe aceşti şoferi indisciplinaţi, regulamentul de acces în Centrul Vechi neavând în vedere şi astfel de cazuri.
Poliţia Locală, lăsată fără o mână în acest caz
Poliţiştii locali s-au adresat autorităţilor, spunând că întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte maşinile pe care le găsese parcate în alte locuri decât cele prevăzute expres şi au solicitat completarea legislaţiei. „Având în vedere adresa înregistrată la Primăria municipiului Craiova cu nr. 8001/2017, prin care Poliţia Locală a Municipiului Craiova sesizează faptul că întâmpină dificultăţi în aplicarea de măsuri în cazul autovehiculelor ce staţionează in alte locuri decât cele prevăzute expres şi ţinând cont de faptul că în Regulament nu există sancţiuni pentru astfel de situaţii, se impune modificarea acestui regulament, în sensul instituirii unor sancţiuni contravenţionale, principale şi complementare”, se arată în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre prin care se modifică regulamentul de accces.
Singura parcare autorizată: pe locurile special amenajate
Regulamentul de acces în Centrul Vechi al Craiovei datează din 2015, fiind intrudus de Primărie imediat după ce au fost finalizate lucrările de refacere a infrastructurii. Prevederea generală spune că zona veche este destinată numai pietonilor, dar se permitea şi circulaţia rutieră ocazional, în trei cazuri: pentru aprovizionarea magazinelor, pentru curăţenie şi întreţinerea domeniului public şi pentru rezidenţi. În ceea ce priveşte parcarea în Centrul Vechi, aceasta este permisă doar riveranilor, adică locuitorilor din această zonă, dar pe amplasamentele special amenajate, în parcările de incintă existente. Noile modificări care au fost aduse acum regulamentului interzic staţionarea sau parcarea autovehiculelor pe zonele pietonale sau în alte locuri decât în cele cu destinaţia de parcare, iar cei care nu se vor încadra în această prevedere vor fi sancţionaţi prin ridicarea maşinilor.
RAT Craiova are liber să ridice toate maşinile parcate ilegal
Concret, regulamentul de acces a suferit modificări, prin completare, la trei articole, stipulând, în mod clar, de această dată, că ,,se interzice staţionarea/parcarea autovehiculelor pe zonele pietonale, sau în alte locuri decât cele cu destinaţie de parcare”. Poliţiştii de la Poliţiţia Locală Craiova vor putea, prin urmare, să îi sancţioneze pe cei care îi prind cu maşinile parcate pe vreo străduţă din Centrul Vechi, având de partea lor prevederile legale. Autorităţile au prins în regulament, prin noile modificări aduse, şi faptul că „operaţiunile de ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor staţionate şi parcate neregulamentar se vor efectua de către R.A.T. S.R.L., conform prevederilor HCL nr. 130/2017”. Aşadar, şoferii care vor avea maşinile ridicate vor trebui să plătească o taxă de 300 de lei dacă maşina este dusă la locul de depozitare. În cazul în care proprietarul ajunge la maşină până când va fi transportată la locul de depozitare, atunci el va suporta doar o taxă de 150 de lei. Cât timp se află pe rampă, maşina este taxată cu zece lei pentru fiecare 24 de ore de depozitare.