Programul de lucru cu publicul, prelungit cu două ore la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj

0
128
Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au precizat că de la începutul verii au fost eliberate peste 130.000 de paşapoarte, iar programul de lucru cu publicul pentru eliberarea documentelor a fost prelungit, începând cu data de 24 iunie 2019, cu două ore, în Capitală şi în alte 31 din judeţe, între care și Doljul.
Reprezentanţii MAI informează că de la începutul verii au fost eliberate aproximativ 135.000 de paşapoarte, fără a fi înregistrate depăşiri ale termenului de 10 zile lucrătoare. „Menţionăm că, deşi normele legale în vigoare prevăd un termen de 15 zile lucrătoare pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice, în practică acestea se eliberează în doar 10 zile lucrătoare”, subliniază MAI.
Reprezentanţii Ministerului de Interne au precizat, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că, începând cu ziua de luni, 24 iunie 2019, programul de lucru cu publicul pentru serviciile publice de eliberare a paşapoartelor a fost prelungit cu două ore în Bucureşti şi în 31 de judeţe „unde s-a constatat un trend ascendent al numărului de solicitări de paşapoarte”.
Alte măsuri luate în sensul evitării aglomeraţiei la depunerea cererilor de eliberare a paşaportului luate de MAI vizează oferirea solicitanţilor a posibilităţii de a se programa online, pe site-ul https://www.epasapoarte.ro/. „Pentru a nu mai sta la coadă pentru a ridica paşaportul, a fost introdusă posibilitatea expedierii paşaportului simplu electronic prin poştă”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii MAI precizează faptul că stadiu cererii depuse de cetăţenii interesaţi de eliberarea unui paşaport poate fi verificat online, la adresa https://epasapoarte.ro/verifica/. Aceştia au precizat că este validă şi posibilitatea ca paşaportul să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2019, au fost puse în circulaţie noile modele de paşapoarte electronice cu elemente suplimentare de siguranţă, fiind printre cele mai de greu de contrafăcut din lume, ceea ce presupune o perioadă specifică pentru implementarea tuturor elementelor de protecţie, unele vizibile cu ochiul liber, altele doar în anumite spectre de lumină”, se precizează în comunicat.
Potrivit aceleiaşi surse, elementele de securitate ale noilor paşapoarte au la bază ultimele tehnologii în materie: „desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, dar şi unele realizate prin nanotehnologie. Sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben-verzui şi albastru)”.
Potrivit datelor comunicatului, perioada de emitere a documentului de călătorie românesc cea de zece zile lucrătoare este una „rezonabilă la nivel european, luând spre exemplu Franţa unde acest document se eliberează în 2-4 săptămâni sau Germania cu o perioadă de aşteptare de 4-6 săptămâni”.
Sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj se află în municipiul Craiova, strada Amaradia nr. 93-95, tel./fax 0251.422.091. Programul de lucru pentru primiri cereri, eliberări pașapoarte, în perioada 24 iunie 2019 – 16 august 2019, este zilnic, de luni până vineri, inclusiv, între orele 8.30 și 18.30.