Cinci personalităţi, care provin din diverse domenii de activitate şi care s-au distins prin cultura şi eroismul de care au dat dovadă, vor primi titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Craiova. Consilierii municipali votează, în plenul de astăzi, propunerile, urmând ca decernarea distincţiilor să se facă în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Craiovei”.
Cele cinci propuneri au venit din partea municipalităţii, dar şi a consilierilor municipali. Academicianul Basarab Nicolescu, o personalitate care se bucură de notorietate în spaţiul academic românesc şi internaţional, este propus pentru a intra în galeria cetăţenilor de onoare ai Craiovei, acesta donând comunităţii multe volume din biblioteca personală, pe care a deţinut-o la Paris. La Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a fost inaugurată, în 2016, o colecţie unică, expusă sub titlul de „Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”.
Valeriu Dogaru, actor al Naţionalului craiovean din 1964
Scriitoarea craioveancă Daniela Crăsnaru este, de asemenea, propusă de municipalitate pentru a primi titlul de „Cetăţean de Onoare”, pentru „excepţionala activitate literară, pentru rezultatele deosebite şi pentru promovarea culturii şi diplomaţiei româneşti peste hotare”, după cum se arată în motivaţia semnată de autorităţile locale.
O altă propunere vine din sfera teatrului. Valeriu Dogaru este actor al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova încă din anul 1964, remarcându-se ca unul dintre cei mai buni actori, acesta fiind argumentul pentru care este propus să îi fie decernată înalta distincţie.
Caporalul Marius-Cristian Cănuci, eroul din Afganistan
Caporalul Marius-Cristian Cănuci a participat, în 2014, în teatrul de operaţiuni din Afganistan, la o misiune de patrulare, fiind surprins de un atac cu o maşină-capcană. Cu riscul vieţii, văzându-şi camarazii în mare pericol, a făcut tot ceea ce era omeneşte posibil pentru a-i salva. Autorităţile locale propun, acum, ca numele militarului din detaşamentul „Scorpionii Negri” să fie înscris în cartea de onoare a oraşului, ca o recunoştinţă pentru gestul său nobil.
Preotul Mihalache Tudorică este nominalizat de autorităţi pentru titlul de „Cetăţean de Onoare” al Craiovei. În prezentarea pe care i-o face consilierul municipal Bianca Predescu, care l-a şi propus pentru această distincţie, preotul Mihalache Tudorică este descris ca „un munte de înţelepciune, un izvor dătător de viaţă prin tot ceea ce a clădit în oamenii din jurul lui, de-a lungul timpului”.
Consilierii votează programul pentru „Zilele Craiovei”
Tot pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi se află şi proiectul de hotărâre prin care se aprobă programul manifestărilor propuse pentru „Zilele Craiovei”. Evenimentul a ajuns la cea de-a XXII-a ediţie şi este programat să se desfăşoare pe parcursul unei săptămâni, între 29 mai şi 4 iunie.
În program sunt implicate aproape toate instituţiile de cultură care se află în subordinea Consiliul Local Municipal, acestea prezentând spectacole în aer liber, cele mai multe urmând să se desfăşoare în Piaţa Prefecturii. De menţionat că, în acest an, municipalitatea a preferat să desfăşoare sărbătoarea în zona centrală, spre deosebire de anii trecuţi, când locul distracţiei a fost Piaţa „Fraţii Buzeşti” din Centrul Vechi.
Ceea ce se remarcă în programul de anul acesta sunt spectacolele tematice la care vor fi invitaţi să participe craiovenii în ultimele trei seri de sărbătoare, respectiv în week-end.
Costurile pentru organizarea acestor manifestări nu sunt menţionate în proiectul de hotărâre, însă au fost făcute public de Primăria Craiova luna trecută când a fost scoasă la licitaţie organizarea manifestărilor – 250.000 de lei. În documentaţia municipalităţii se precizează, în schimb, că este posibil ca aceste cheltuieli să fie acoperite din sponsorizări.