Românii din Republica Moldova, Serbia şi Oltenia şi-au dat mână cu mână, la Bruxelles

0
417

Români din Republica Moldova, Serbia şi Oltenia au dat, simbolic, „mână cu mână” la Bruxelles, cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române, la invitaţia europarlamentarului Marian-Jean Marinescu, vicepreşedinte al Grupului PPE în Parlamentul European.

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a organizat în aceste zile, la Bruxelles, un eveniment de excepţie, care, posibil, va constitui peste timp, chiar şi o filă de istorie. Într-o premieră absolută, în inima Europei, la kilometru zero, adică în incinta Parlamentului European, în zona Baltic Way, românii veniţi din Repubica Moldova, Valea Timocului şi din zona Olteniei, şi-au dat mână cu mână, într-un moment important, atât pentru ţara noastră, cât şi pentru parcursul european al celor două ţări, Moldova şi Serbia, în contextul extinderii Uniunii Europene.

Marian Jean Marinescu

„Unitate, tradiţie şi continuitate”

La eveniment au luat parte europarlamentari români şi străini, precum şi mai mulţi diplomaţi acredidaţi la Bruxelles. Au participat cu declaraţii interesante, Excelența Sa, Ambasador Eugen Caras, şeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Excelenţa Sa, Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, precum şi Adrian-Cristian Bratu, reprezentant permanent COPS, din partea Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, alături de eurodeputaţi şi angajaţi ai Parlamentului European. Manifestarea s-a desfăşurat sub egida „Unitate, tradiţie şi continuitate” şi a inclus şi vernisajul expoziţiei „Tradiţii vechi în spirit nou”, în cadrul căreia au fost prezentate măşti şi sculpturi în lemn, ce aparţin artistului popular Gheorghe Florea.

Costume populare, prezentate de studenţii români din comunităţile istorice

A avut loc şi o prezentare inedită de costume tradiţionale româneşti din Moldova, Valea Timocului (Serbia) şi Oltenia. Ion Cobîsenco, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova a vorbit invitaţilor despre costumele tradiţionale din Moldova, despre materialele folosite în confecţionarea acestora şi nu în ultimul rând, despre tradiţiile din Republica Moldova. Nici Aleksandar Najdanovic, liderul Asociaţiei Studenţilor Timoceni din Craiova, nu s-a arătat mai prejos şi îmbrăcat într-un costum popular din zona Kladovo a vorbit în grai despre ţinuta tradiţională, dar şi despre modul în care a fost ea păstrată, conservată şi moştenită din tată-n fiu. Prof. Nichita Dragomira, de la Ansamblul de cântece şi dansuri „Plai de dor” din Şerbăneşti, judeţul Olt a făcut o pledoarie pentru costumul tradiţional din zona Olteniei, adică, despre tradiţional costum al Căluşarului, descriind cu lux de amănunte originea acestuia, modelul de broderie şi culoare, toate aplicate cu  migală pe cămaşa albă de pânză.

„Astăzi am cinstit unitatea, tradiţia şi continuitatea neamului nostru”

Marian-Jean Marinescu este cunoscut ca un susţinător al integrării europene a Republicii Moldova. După ce a lucrat pe dosarul privind simplificarea procedurii de eliberare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni, în prezent vicepreşedintele Grupului PPE este raportor al Parlamentului European pe dosarul privind eliminarea vizelor pentru Republica Moldova. De asemenea, eurodeputatul PDL a susţinut şi promovat, prin mai multe acţiuni, respectarea drepturilor comunităţilor de români din Serbia. „Astăzi am cinstit unitatea, tradiţia şi continuitatea neamului nostru, cu câteva zile înainte de marea sărbătoare a Unirii Principatelor Române. Momentele artistice la care am asistat sunt dovada grăitoare a talentului şi culturii noastre deosebite, care s-au păstrat vii atât dincolo de Prut, cât și la sud de Dunăre, în Timoc”, a spus deputatul european Marian-Jean Marinescu.

 

În acelaşi cadru a fost lansată şi cartea „Tradiţii culinare româneşti la sud de Dunăre” a jurnalistului Romeo Crîşmaru, o colecţie de reţete culinare culese din Valea Timocului. Artiştii Ansamblului de cântece şi dansuri „Plai de dor” din Şerbăneşti, Olt, a încheiat evenimentul cu o demonstraţie a unuia dintre cele mai îndrăgite dansuri populare româneşti: Căluşul.