Unirea Principatelor Române, după 155 de ani în Bănie / „Suntem români, suntem craioveni!”

0
255

Să fim mândri că suntem români și, îndeosebi, că suntem urmașii craiovenilor pe care Theodor Aman i-a pictat jucând „Hora Unirii” într-un tablou ce va deveni simbolic peste ani. Acesta a fost mesajul pe care autoritățile l-au transmis locuitorilor din Bănie, ieri, la ceremonia care a marcat 155 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. Din păcate însă, prea puțini craioveni au mai fost prezenți în Piața „A.I. Cuza” din fața Primăriei Craiova. Un grup de copii care au fluturat stegulețe tricolore a fost, totuși, un instantaneu frumos pentru ziua de ieri.

În semn de compasiune pentru tragedia aviatică din munții Apuseni, în care au fost implicați mai mulți medici aflați ei înșiși într-o cursă contra-cronometru pentru a salva o altă viață, ceremonialul de la Craiova, dedicat sărbătoririi celor 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, nu a mai fost urmat de obișnuitul concert folcloric. Artiștii de la Ansambulul Folcloric „Maria Tănase” au venit pregătiți pentru un mic recital, dar organizatorii au decis, în cele din urmă, să renunțe la acest moment. Hora Unirii nu a lipsit însă. Oameni simpli, între două vârste și pensionari, funcționari din cele două clădiri administrative aflate în apropiere, Primăria Craiova și Prefectura Dolj, și-au dat mâna într-un cerc simbolic de înfrățire, amintind în felul acesta de celebra Horă a Unirii pe care pictorul Theodor Aman o imortaliza pe pânză.

O clipă de istorie pe pânza lui Theodor Aman

Primarul Lia Olguța Vasilescu a dorit să le transmită craiovenilor faptul că trebuie să fie mândri că sunt locuitorii Băniei, orașul în care s-a anticipat, cu doi ani mai devreme, Unirea Principatelor care avea să vină în 1859. „Mărturie stă celebra pictură pe pânză a lui Theodor Aman, care înfățișează pe craioveni jucând Hora Unirii în 1857, la câțiva pași de locul în care ne aflăm acum, în fața Colegiului Național Carol I. ”Arătați cetățenilor Craiovei mulțumire și felicitările mele pentru sentimentele lor. Spuneți-le că, de acolo, au ieșit cei dintâi bărbați care au lucrat pentru marea idee ce se realizează astăzi”, transmitea A. I. Cuza delegației de olteni prezente la București în 1859. Nicolae Iorga spunea și el despre craioveni și olteni că ei au fost cei care au făcut Unirea cu mult înainte de 1859, făcând referire la Unirea politică a lui Mihai Viteazul de la 1600. Suntem români, suntem craioveni, suntem mândri de acest lucru și trebuie să arătăm că știm să ne celebrăm eroii și să îi sărbătorim pe cei care au purtat cu cinste numele orașului nostru și l-au făcut cunoscut în întreaga țară”, au fost cuvintele primarului Lia Olguța Vasilescu.

Militarii craioveni, la loc de cinste

Craiovenii sunt cei care îi reprezintă și acum pe români în teatrele de operațiuni, punându-și viața în pericol. Reprezentantul Consiliului Județean Dolj, vicepreședintele Laurențiu Ivanovici, a făcut referire la plecarea celor 550 de militari de la Batalionul 20 Infanterie ”Scorpionii Negri”, într-o misiune de menținere a păcii în provincia Zabul, din Afganistan. „România este un nume care, cu stimă și apreciere, este rostit tot mai des și în marea familie europeană în care ne-am câștigat locul meritat, de membru cu drepturi depline și cu o contribuție notabilă, de partener activ implicat în elaborarea de strategii macro-regionale. România ajuns să fie astăzi pentru aliații noștri din coaliție sinonim cu încrederea, responsabilitatea. Și nu mai departe de ieri, această piață vedea mărturia unei noi dovezi de angajament onorat odată cu ceremonia de plecare în Afganistan a militarilor din Batalionul 20 Infanterie. Nu trebuie să uităm rolul crucial pe care Armata noastră l-a jucat în toată istoria noastră pentru materializarea idealurilor de unitate și independență”.

O mică lecție de istorie

La statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost depuse apoi coroane de flori. Printre cei care au participat la acest moment, s-au aflat autorități locale și județene, parlamentari de Dolj, cadre militare, veterani de război și reprezentanți ai tuturor partidelor politice. Ca întotdeauna, parada militară a fost urmărită cu deosebit interes de craioveni, de această dată defilând două plutoane ai „Scorpionilor Roșii”, din cadrul batalionului 26 Infanterie ”Neagoe Basarab”, și un pluton de jandarmi de la Gruparea Mobilă de Jandarmi ”Frații Buzești” din Craiova.

Craiovenii care au participat la manifestări au fost puțini, de această dată, o cauză fiind probabil și vremea urâtă – fără ninsoare, dar totuși foarte frig. În mulțime s-a remarcat totuși un grup de copii care, în ciuda faptului că aveau obrăjorii îmbujorați de frig, au fluturat tot timpul stegulețe tricolore. Aceștia sunt elevii clasei a III-a A de la Școala nr. 2 „Traian” și au venit în piață, însoțiți de învățătoarea lor, Veronica Ionescu, special pentru această sărbătoare națională.