„Şcoala părinţilor” începe în câteva zile

0
495

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) îşi merită titlul de lider în educaţie, din toate punctele de vedere, dar unul este primordial, cel puţin din cel al atragerii copiilor şi părinţilor. Instituţia amintită este prinsă într-un program – „Şcoala părinţilor”, un proiect dezvoltat cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, care va începe în cîteva zile.     

Marinela Dumitrescu,

În 2011, a început derularea Programului „Şcoala părinţilor”. La debut, Proiectul a fost privit ca un fel de „paria” al sistemului educaţional, dar , cu timpul , şi-a dovedit utilitatea şi, din fericire, beneficiul. „Am început, în anul şcolar 2011-2012, cu acest program şi l-am implementat în fiecare perioadă educaţională. Acum, suntem în plin proces de implementare a acestui proiect şi suntem convinşi că vom avea rezultate ”, a declarat  Marinela Dumitrescu, director al CJRAE Dolj.

„Există doar repere, nu un ghid al părintelui perfect”

„Şcoala părinţilor” se adresează tuturor celor care au copii incluşi în sistemul educaţional integrat, avizat legal, indiferent de forma de învăţământ – public sau privat. „Programul nostru, despre care amintesc, încă o dată, că nu se poate desfăşura fără sprijinul propriu şi al Consiliului Judeţean Dolj, se adresează tuturor părinţilor care au copii în toate formele de învăţământ – de la clasa pregătitoare până la la învăţământul liceal. „Şcoala părinţilor”, are mai multe structuri, cu cinci teme de dezbatere. Vreau să spun câteva lucruri, care, din punctul meu de vedere, mi se par de importanţă: există doar repere, nu un ghid al părintelui perfect, în educaţia copilului, pentru că fiecare minor este unic, în felul lui, aşa cum suntem şi noi, adulţii. Prin bune practici, se pot valoriza experienţele, atât ale părinţilor, cât şi ale copiilor, totalul fiind un câştig  ”, a mai spus Marinela Dumitrescu.

Părinţii conştientizează beneficiile copilului

Acest proiect, „Şcoala părinţilor”, va începe pe 27 octombrie şi se va finaliza a doua zi. Sunt peste 50 de solicitări, din partea părinţilor, de a participa la aceste cursuri de pregătire, care le aduc şi diplome şi recunoaştere. „Sunt mai multe module de dezvoltare şi, din motiv că sunt mulţi solicitanţi, au fost înfiinţate două grupe de studiu. Întreaga şcolarizare este gratuită. Pe lângă acest program, mai desfăşurăm şi acţiuni de de evaluare psiho-somatică a copilului, necesară înscrierii în clasa pregătitoare. Dar, altceva aş dori să evidenţiez: pentru câştigul ulterior al familiei, costurile materiale,  pentru pregătirea copilului, sunt infime. Deja, perspectiva părinţilor este în schimbare, aceştia conştientizând că   trebuie să-i ajute pe copii să-şi valorizeze calităţile. Este principalul nostru obiectiv”, a mai precizat directorul CJRAE.