Societatea Ziariştilor din România condamnă atacul lui Năstase asupra Deschide.MD şi Timpul

0
99

Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, a adresat astăzi un denunţ, sub forma unei scrisori deschise, către unele instituţii din România, în care acuză „Deschide.MD” şi „Timpul de dimineaţă” de manipulare şi denigrare a partidelor de opoziţie din Republica Moldova. Redacţia noastră a aflat despre acest demers de la colegii de breaslă pe mail-urile cărora a fost expediat mesajul respectiv. La scurt timp, Societatea Ziariştilor din România a reacţionat la scrisoarea politicianului moldovean, calificând-o drept „un atac la adresa independenţei presei şi o formă de presiune menită să afecteze buna funcţionare a celor două instituţii mass-media”.

Astfel, Societatea Ziariştilor din România menţionează într-un comunicat de presă că a luat act cu surprindere şi îngrijorare de declaraţiile preşedintelui Partidului Platforma Demnitate si Adevăr, domnul Andrei Năstase la adresa portalului de ştiri Deschide.md şi a ziarului Timpul de dimineaţă”.

„Societatea Ziariştilor din România consideră aceste afirmaţii făcute de preşedintele PPDA în cadrul unei aşa zise scrisori deschise ca fiind un atac la adresa independenţei presei şi o formă de presiune menită să afecteze buna funcţionare a celor două instituţii mass-media. Atragem atenţia domnului Andrei Năstase ca astfel de acţiuni sunt străine spiritului democraţiei pe care domnia sa declară că il susţine. Societatea Ziariştilor din România va sesiza Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi alte instituţii europene asupra acestor presiuni inacceptabile la care sunt supuşi colegii noştri din Republica Moldova”, este precizat în comunicatul Societăţii Ziariştilor din România.

Azi dimineaţă, postul Jurnal TV scria în pagina sa electronică că „liderul PPDA, Andrei Năstase, a adresat o sesizare către ministrul Afacerilor Externe din România, Theodor Meleşcanu, şi către ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, în legătură cu prestaţia instituţiilor de presă din Republica Moldova finanţate de contribuabilii din România prin intermediul proiectelor desfăşurate de Ministerul Românilor de Pretutindeni”.

Astfel, Andrei Năstase a semnalat mai multe nereguli: „În contextul acaparării spaţiului nostru informaţional de către media din Federaţia Rusă, difuzate în Republica Moldova de către posturi de radio şi televiziune deţinute (sau apropiate) de Vladimir Plahotniuc şi Igor Dodon. Aceste posturi de radio şi televiziune intoxică consumatorii cu produse şovine, manipulatoare, propagandistice, de linşaj a opoziţiei antioligarhice şi autentic pro-europene”.

În aceste condiţii, liderul Platformei DA a solicitat iniţierea unei anchete: „Vă adresez solicitarea de a dispune o anchetă temeinică, nu doar financiară, asupra felului în care proiectele finanţate din banii contribuabililor români, desfăşurate de diferite instituţii în Republica Moldova, corespund intenţiilor şi dezideratelor asumate public de Bucureşti faţă de românii din afara graniţelor ţării”.