Miron Cozma, anchetat în dosarul „Mineriada”

0
442

„Adevăraţii mineri vinovaţi de evenimentele din iunie 1990 sunt Armata, Internele şi serviciile”

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a venit, ieri, la Parchetul instanţei supreme, fiind citat de procurorii militari în dosarul Mineriadei, în care au fost puşi sub acuzare Ion Iliescu, Virgil Măgureanu şi Emil Cico Dumitrescu, pentru infracţiuni contra umanităţii. Miron Cozma a declarat că este şi el suspect, “la fel ca şi ceilalţi”, în dosarul Mineriadei, susţinând că, din punctul lui de vedere, adevăraţii “mineri” vinovaţi pentru ce s-a întâmplat în 13-15 iunie 1990 sunt “Armata, Internele şi serviciile”.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a spus, la ieşirea din sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), că procurorii i-au adus la cunoştinţă faptul că are calitatea de suspect în dosarul Mineriadei, dar el se consideră o victimă a mineriadei. “Sunt suspect şi urmează ca pe data de 27, împreună cu avocatul ales, să vin la audieri”, a mai spus Cozma.

El a precizat că este firesc să aibă, în această formă incipientă a anchetei, acelaşi statut cu celelalte persoane vizate în cauză, iar procedural, Parchetul nu face decât să respecte legea. “Nu este normal ca şi Miron Cozma să nu fie anchetat ca toţi ceilalţi, legal şi în echilibru procedural, chiar dacă este nevinovat”, a adăugat Cozma. Acesta a explicat că este “acuzat la fel ca şi ceilalţi”, însă litera de lege pe care procurorii merg în cazul său se referă la infracţiuni de vătămare corporală şi psihică.

Miron Cozma a spus că el consideră că adevăraţii vinovaţi pentru morţii şi răniţii din 13-15 iunie 1990 sunt “Armata, Internele şi serviciile secrete”. “Nu trebuie să mă credeţi pe mine, dar vă spun un lucru, cine sunt inculpaţii în dosar: Armata, Internele şi serviciile. Iată minerii care au făcut ce au făcut! Minerii, adică Armata, minerii care l-au bătut pe Marian Munteanu şi au deschis la Universitate şi la Arhitectură, adică serviciile, Măgureanu şi Miliţia, care i-au împuşcat pe ăia în Piaţa Universităţii şi i-au bătut cu bestialitate şi i-au dus pe la tot felul de aresturi”, a mai spus Cozma.

Întrebat de ce minerii au venit la Bucureşti şi cui a mulţumit Ion Iliescu, Cozma a spus că adevărul va fi aflat la finalul anchetei şi după ce va judeca dosarul la Curtea de Apel. În opinia lui Cozma, principalul vinovat este Ion Iliescu, dar au vină şi Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, coloneii din servicii, Cornel Burlec, fost ministru la Ministerul Minelor, şi fostul ofiţer de Securitate Nicolae Cămărăşescu.

Cozma susţine că, la mineriadă, el a fost adus cu forţa la Bucureşti şi chiar a fost bătut de mineri. “Miron Cozma nu a venit nici cu primul tren, nici cu al doilea tren, a fost adus în ultimele patru vagoane, de către gaşca securistă a lui Nicolae Cămărăşescu, cu japca”, a spus Miron Cozma. El a adăugat că, în 13-15 iunie 1990, nu a lovit pe nimeni şi nici nu există probe sau reclamaţii care de-a lungul vremii să fi fost depuse împotriva lui. “Eu chiar am luat bătaie pentru Marian Munteanu, iar în 2005, când am ieşit din închisoare, Munteanu a spus pe un post de televiziune că eu i-am salvat viaţa. Atunci eram îmbrăcat civil, şi nu în miner”, a mai spus fostul lider al minerilor din Valea Jiului.

Referitor la posibila vinovăţie a minerilor care au venit în iunie 1990 la Bucureşti, Cozma a spus că în Valea Jiului sunt 63.000 de mineri “care sunt oameni cinstiţi şi nu trebuie aruncată o anatemă asupra acestora”. Miron Cozma a mai arătat că, întrucât se consideră o victimă a mineriadei, s-a adresat şi CEDO şi a invocat inclusiv declaraţia lui Marian Munteanu, care a spus despre el că la mineriadă i-a salvat viaţa.

În discursul pe care Ion Iliescu l-a ţinut minerilor, pe 15 iunie 1990, fostul preşedinte le mulţumea pentru faptul că au răspuns chemării autorităţilor şi pentru “atitudinea de înaltă conştiinţă civică” dovedită atunci. “Deci, vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplina civică, muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu. Şi de asta dată aţi demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească”, le spunea atunci Ion Iliescu minerilor veniţi la Bucureşti.

Miron Cozma a spus, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), că deocamdată nu poate da detalii privind motivul citării sale, dar că va face mai multe declaraţii după ce va afla ce vor să îi aducă la cunoştinţă procurorii. Cozma a mai spus că urmărirea penală a lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei reprezintă “o mare realizare” pentru el şi pentru mineri, iar în declaraţia pe care o va da la Parchet, va cere tragerea la răspundere a tuturor “complicilor”. “Asta am cerut şi eu de-a lungul vremii (ca Ion Iliescu să fie urmărit penal – n.r.). Pentru mine şi mineri, o considerăm o mare realizare. Merită să fie judecat şi condamnat. Încadrarea prealabilă – de crime împotriva umanităţii – mi se pare încadrarea absolut normală, pentru că acţiunea de acolo a fost înăbuşită în sânge”, a spus Miron Cozma.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, miercuri, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiunii contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea şi lipsirea de libertate a altor o mie. Procurorii militari care anchetează cauza i-au citat miercuri la Parchetul instanţei supreme pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) Virgil Măgureanu şi fostul general Victor Athanasie Stănculescu.