Craioveanul care a vrut să dea şpagă 100 de euro unui ofiţer al Secţiei 2 Poliţie Craiova pentru a-şi scăpa fetele minore, cercetate de poliţist într-un dosar penal pentru furt calificat, a fost condamnat la o pedeapsă totală de 5 ani de închisoare cu executare. A primit 2 ani de închisoare pentru dare de mită, însă judecătorii au hotărât ca alături de acesta să execute şi o pedeapsă mai veche, de 3 ani închisoare (primită cu suspendare în 2011), pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Sentinţa a fost pronunţată miercuri, de Tribunalul Dolj şi nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova.
Judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat, miercuri, 21 octombrie a.c., sentinţa în cazul lui Ion Dinu, craioveanul prins în flagrant în timp ce voia să mituiască un ofiţer al Secţiei 2 Poliţie Craiova cu 100 de euro. Judecătorii l-au găsit vinovat de comiterea infracţiunii de dare de mită, faptă pentru care a primit 2 ani de închisoare cu executare, însă la această pedeapsă au adăugat una mai veche, de 3 ani închisoare, primită cu suspendare, în 2011, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Asta deoarece craioveanul se afla în perioada termenului de încercare, stabilit de instanţă la 5 ani de zile în momentul în care a comis infracţiunea de dare de mită.
„Condamnă pe inculpatul Dinu Ion la pedeapsa de 2 ani închisoare. În baza art. 15-16 din Legea nr. 187/2012, art. 86/4 C.pen., revoca beneficiul suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată prin sent. pen. nr. 2875/09.11.2009 a Judecătoriei Craiova, def. prin dec. pen. 1016/10.06.2011 a Curţii de Apel Craiova aceasta urmând a fi executată în întregime alături de pedeapsa aplicata în prezenta cauza, inculpatul urmând a executa în final o pedeapsa de 5 ani închisoare cu executare în regim de detenţie. Deduce detenţia inculpatului de la 03.04.2015 la 08.04.2015 şi menţine măsura controlului judiciar”, se arată în sentinţa Tribunalului Dolj, inculpatul fiind obligat şi la 500 de lei cheltuieli judiciare.
Prins în flagrant la începutul lunii aprilie
Reamintim că ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, împreună cu procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, au organizat, pe 3 aprilie a.c., prinderea în flagrant a craioveanului Ion Dinu, în timp ce voia să mituiască cu 100 de euro un ofiţer de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Craiova – Secţia 2 Poliţie. Banii au fost daţi pentru ca poliţistul să nu ia măsurile legale într-un dosar penal în care fiicele minore ale lui Dinu sunt cercetate pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.
Mai exact, după cum au comunicat la momentul respectiv reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie, pe 16 martie a.c., ofiţerul de poliţie din cadrul Secţiei 2 Craiova a formulat un denunţ la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj prin care sesiza faptul că Ion Dinu i-a oferit suma de 50 euro pentru a închide dosarul penal în care erau cercetate cele două fiice minore ale sale. Poliţistul l-a refuzat pe bărbat şi şi-a anunţat superiorii şi pe ofiţerii anticorupţie. Urmare a denunţului, pe 3 aprilie a.c., a fost organizată acţiunea de prindere în flagrant a lui Ion Dinu. Craioveanul a fost prins imediat ce i-a înmânat suma de 100 euro poliţistului, chiar în biroul său din incinta Secţiei 2 Poliţie Craiova. A fost dus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.
Procurorul de caz a dispus reţinerea lui Dinu pentru 24 ore, iar pe 4 aprilie a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a respins propunerea procurorilor şi a luat faţă de Dinu măsura arestului la domiciliu, însă craioveanul a contestat măsura, iar pe 8 aprilie Curtea de Apel Craiova i-a admis contestaţia şi l-a plasat sub control judiciar, cu interdicţia de părăsire a limitei judeţului Dolj, măsură menţinută şi în prezent. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată pe Ion Dinu pentru dare de mită, dosarul a fost analizat în procedura de cameră preliminară, iar pe 17 iunie a.c. s-a dispus începerea judecării procesului.