SC Termo, în faliment. Craiova se salvează

0
345

SC Termo a intrat în faliment, dar Craiova nu va suferi din această cauză. Primarul Lia Olguța Vasilescu a anunțat că nu se vor opri nici un moment căldura și apa caldă, furnizarea către populație păstrându-se în parametri normali. Schimbarea aceasta îi afectează însă în mod direct pe locatarii care obișnuiau să nu-și plătească facturile. Primăria Craiova va înființa o nouă societate ce nu va încheia contracte de furnizare cu nici o asociație de proprietari dacă acolo există datornici. Regula spune că locatarii care nu și-au plătit factura pe luna curentă, respectiv pe luna noiembrie, nu vor mai primi agent termic.

Tribunalul Dolj a respins, ieri, cererea de confirmare a planului de reorganizare al SC Termo și s-a dispus procedura de faliment și desemnarea unui lichidator financiar. În termeni obișnuiți, SC Termo – cu o datorie de 66 de milioane de euro, din care s-a recuperat 21 de milioane de euro – a intrat oficial în faliment. Primarul Lia Olguța Vasilescu a ieșit, ieri, într-o conferință de presă, și a anunțat că s-a făcut apelul împotriva hotărârii judecătorului sindic, apel ce urmează să fie soluționat la Curtea de Apel, dar că, în așteptarea hotărârii instanței, Primăria Craiova a decis să înființeze o nouă societate care să ia locul SC Termo.

Primăria Craiova înființează o nouă societate

Consiliul Local Municipal Craiova se va întruni, luni, într-o ședință extraordinară pentru a vota constituirea acesteia. Noua societate va avea un capital social de 200 de lei, iar acționariatul va fi deținut de Primăria Craiova – 98%, Primăria Ișalnița – 1% și Primăria Vârvoru – 1%. „Eram pregătiți pentru o astfel de situație, ne așteptam să se întâmple, dar nu știam că așa repede. Dar chiar și așa nu ne-a prins nepregătiți. Vom înființa o nouă societate care va prelua tot patrimoniul pe care îl are Termoficarea sau, mai precis, ce este în domeniul public, conductele și punctele termice. Avem la dispoziție o lună să o înființăm și să transferăm totul”, a explicat primarul. Noua societate va porni cu zero datorii și va prelua și toți angajații pe care i-a avut SC Termo.

Tot Termo facturează căldura pe noiembrie

Populația Craiovei nu va suferi în nici un fel din cauza falimentului. Potrivit primarului, nu se va stopa furnizarea agentului termic, fiind în continuare apă caldă și căldură în toate apartamentele. „Vreau să informez asociațiile de proprietari că nu trebuie sub nici o formă să stopeze plățile către Termo. Până la sfârșitul lunii viitoare, ei vor trebui să plătească facturile în continuare către Termoficare. Dacă vor fi președinți care vor spune locatarilor să nu mai plătească pentru că a intrat Termoficarea în faliment, vor avea o problemă”, a avertizat Olguța Vasilescu. SC Termo va trimite ultima factură pentru luna noiembrie, urmând ca de luna următoare facturarea să fie făcută de noua societate.

Debranșări pentru neplata facturilor la zi

O problemă vor avea, totuși, locatarii care obișnuiau să nu-și plătească facturile pentru apă caldă și căldură. Noua societate nu va mai încheia contracte cu asociațiile de proprietari cu restanțe la factura curentă și, automat, se va ajunge în situația în care proprietarii de acolo vor rămâne fără căldură și apă caldă. „E logic să fie așa fiindcă vrem să pornim cu o societate curată, descărcată de toate datoriile. Nu vrem să ajungem cu ea în situația Termoficării și vom furniza agent termic exact către cei care își plătesc datoriile. CEZ-ul, Distrigaz-ul, toate companiile private vin și taie electricitatea rău-platnicilor, nu stau la discuții, atunci instituțiile sau regiile statului de ce nu ar fi la fel? Vom furniza căldură și apă caldă numai către asociațiile care nu au datorii. Cine este de bunăcredință și vrea mai să beneficieze de apă caldă și căldură trebuie să plătească de azi”, a avertizat, ieri, primarul Craiovei.

Restanțierii rămân pe mâna lichidatorului

Dacă un cetățean nu va plăti, atunci va suferi toată scara de bloc unde acesta locuiește. „Pornim de la zero, cu o societate curată, iar craiovenii trebuie să o ia și ei de la zero și să-și achite imediat datoriile. Dacă nu, vor rămâne fără furnizor. Altfel, riscăm ca și această societate să ajungă în situația vechii societăți de termoficare. Situația cu proprietari care nu înțeleg că au niște facturi de plătit nu mai poate să mai continue”, a mai spus primarul Craiovei. Tot ce înseamnă datorii și procese în instanțe îndreptate împotriva restanțierilor vor fi preluate de lichidatorul judiciar provizoriu ACM Corporate IPURL, care a fost numit de instanță.

Falimentul, un rău necesar

Fiindcă descurcă întrucâtva ițele în această problemă a datoriilor, falimentul este considerat de autorități ca fiind chiar o soluție mai bună pentru Craiova. „Este un lucru pe care îl spun de trei ani, că trebuie să-l facem, dar ne-am încăpățânat să găsim o soluție de salvare. Toate regiile le-am pus pe profit, cu excepția Termoficării, care a venit cu o datorie atât de mare din spate”, este de părere primarul Craiovei. Lia Olguța Vasilescu a spus că s-a deplasat la Pitești, unde s-a întâmplat același lucru, iar noua societate de distribuție este acum pe profit.