Secrete comerciale: protejarea afacerilor şi asigurarea dreptului la informaţii

0
229

Noile reguli UE care ajută companiile să câştige procese împotriva furtului sau utilizării incorecte a secretelor lor comerciale au fost votate joi de Parlament. Deputaţii s-au asigurat că libertatea de expresie şi de informare vor fi protejate şi că regulile nu vor restricţiona activitatea jurnaliştilor.

Directiva, agreată informal cu miniştrii înaintea votului, introduce o definiţie europeană a ”secretului comercial”, care înseamnă informaţii secrete, cu valoare comercială conferită de aspectul secret, pentru care s-au luat măsuri potrivite ca să rămână secrete. ”O companie din cinci este victima unui furt de secrete comerciale  în fiecare an, de aceea armonizarea trebuie să permită crearea unui mediu sigur şi de încredere pentru companiile europene care vor putea asigura know-how-ul lor şi bunurile intangibile. Am luptat şi pentru a ne asigura că protecţia pentru jurnalişti şi cei care trag semnale de alarmă este cât se poate de reală şi de clară”, a spus ”, a spus raportorul Constance le Grip (PPE, FR).

Directiva va obliga statele membre să se asigure că victimele utilizării incorecte a secretelor comerciale îşi vor putea apăra drepturile la tribunal şi vor putea cere compensaţii. Textul agreat stabileşte şi reguli pentru protecţia informaţiilor confidenţiale în cursul procedurilor juridice. În cadrul negocierilor cu miniştrii, deputaţii au subliniat nevoia de a se asigura că legislaţia nu afectează libertatea şi pluralismul presei şi că nu restricţionează activitatea jurnaliştilor, mai ales în ceea ce priveşte investigaţiile şi protecţia surselor. Textul a fost aprobat cu 503 voturi pentru la 131 şi 18 abţineri.