Primarii PDL fac presiuni asupra Finanţelor să le dea bani, Boc le dă peste nas

0
71
Emil Boc

Premierul Emil Boc a cerut, ieri, conducerii Ministetului Finanţelor, să nu accepte sub nici o formă depăşirea plafonului de deficit bugetar de 4,4% din PIB stabilit pentru acest an, oricât de mari ar fi „nevoile unora sau altora”. Solicitarea a fost adresată conducerii ministerului în şedinţa de Guvern, în faţa jurnaliştilor chemaţi să asiste la primele discuţii.

„Atrag atenţia Ministerului Finanţelor că deficitul bugetar nu se negociază, ci se respectă. Nu acceptăm sub nici o formă depăşirea plafonului de 4,4% pentru acest an, oricât de mari ar fi nevoile unora sau altora”, a spus Boc.

El a arătat că respectarea ţintei de deficit bugetar reprezintă un semn de credibilitate inclusiv în faţa instituţiilor financiare internaţionale, fără să precizeze, însă, exact la ce riscuri se referă în acest sens.

Afirmaţiile misterioase ale premierului s-au dorit a fi un avertisment la adresa autorităţilor publice locale, în special a primarilor PDL, care după ce  au primit informaţii că deficitul bugetar se situează, la sfârşitul lunii noiembrie, la 2,95% din PIB, au început să exercite presiuni asupra Ministerului Finanţelor pentru a primi mai mulţi bani pe final de an, după cum au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. Potrivit acestora, ministrul Gheorghe Ialomiţianu i-a prezentat problema şi premierului Emil Boc: „Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a reclamat faptul că autorităţile publice locale, în special cele ale PDL, au aflat că deficitul bugetar se situează, la finele lunii noiembrie, la 2,95% din PIB, şi exercită presiuni pentru a primi mai mulţi bani pe final de an”.