Închisoare pentru carderii lui “Lale”

0
544

Magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat, la începutul acestei săptămâni, sentinţa în dosarul în care Cosmin Camen “Lale”, Ilie Pară zis “Elvis” şi alte opt persoane au fost trimise în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de carduri, retrageri frauduloase şi acces fără drept la un sistem informatic. Dacă primul a fost unul dintre “ghinionişti”, alegându-se cu o pedeapsă totală de 6 ani (pentru că mai avea o altă condamnare), la polul opus se situează “Elvis” (şi nu e singurul), care a primit trei ani de închisoare cu suspendare, instanţa dispunând şi eliberarea sa. Nemulţumiţi de pedepsele pronunţate şi de modul cum s-au calculat acestea, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au şi formulat apel împotriva hotărârii Tribunalului Dolj.

Reamintim că, pe 24 octombrie a.c., procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată pe Cosmin Camen zis “Lale”, Ilie Pară zis “Elvis”, Traian Gabriel Vanghelie, Marcel Ionuţ Petrovici zis “Cântar”, Nicolae Stănescu zis “Boabă”, Radu Ionel Gherganu, Cosmin Ştefan Ionescu zis “Beni”, Narcis Florin Cîţă, Ştefăniţă George Mandă şi Emil Gabriel Vladu pentru constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de carduri, retrageri frauduloase şi acces fără drept la un sistem informatic. Primii opt au fost reţinuţi în urma unei acţiuni de amploare a ofiţerilor BCCO Craiova şi procurorilor DIICOT, desfăşurată pe 30 august a.c., anchetatorii stabilind membrii reţelei au creat un prejudiciu de aproximativ 50.000 euro prin activitatea infracţională.

Cercetările în acest dosar au început încă de la sfârşitul anului 2009, când Ştefăniţă George Mandă a fost prins la un bancomat din Craiova în timp scotea bani folosind carduri falsificate. Acesta era împreună cu Emil Gabriel Vladu, care-l aştepta la maşină, iar la percheziţiile corporale şi asupra autoturismului poliţiştii BCCO Craiova au găsit zece carduri falsificate. Cei doi au fost arestaţi preventiv, pe 19 ianuarie 2010 au fost trimişi în judecată, ulterior fiind şi condamnaţi, unul cu suspendare si celălalt cu executare, pentru retragerile frauduloase. Poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni au continuat cercetările, stabilind ulterior că cei doi arestaţi la Craiova mai acţionaseră şi în Bucureşti, împreună cu alte persoane, identificate fie pe baza imaginilor furnizate de bănci, fie în urma informaţiilor strânse de oamenii legii, respectiv Pară Ilie zis „Elvis”, Vanghelie Traian Gabriel, Stănescu Nicolae zis “Boabă”, Gherganu Radu Ionel, Petrovici Marcel Ionuţ zis “Cântar” şi Cîţă Narcis Florin. Din probele strânse, s-a constatat că liderul grupului era Cosmin Camen, zis „Lale”, care a încredinţat cardurile în vederea efectuării tranzacţiilor frauduloase, acesta fiind totodată şi beneficiarul final al sumelor ridicate, după cum au consemnat procurorii în rechizitoriu. S-a dovedit că toate cardurile falsificate fuseseră emise de unităţi bancare italiene, iar în cursul lunii mai 2011, autorităţile judiciare din Italia au răspuns comisiei rogatorii, confirmând că informaţiile de pe respectivele carduri au fost copiate prin aşa-zisa metodă skimming, de la zeci de cetăţeni italieni, din localităţile Frosione şi Ceccano, din apropierea Romei.

Ilie Pară şi Narcis Cîţă – închisoare cu suspendare

Procesul celor zece carderi a durat mai puţin de două luni, instanţa manifestând multă clemenţă în acest caz. Astfel, prin sentinţa pronunţată pe 19 decembrie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au condamnat pe Cosmin Camen, zis “Lale” la o pedeapsă de 5 ani închisoare, la care se adaugă o altă pedeapsă de un an închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 415/7.10.2009 a Tribunalului Dolj, rezultând, în final, 6 ani închisoare. Traian Gabriel Vanghelie, Marcel Ionuţ Petrovici zis “Cântar” şi Nicolae Stănescu, zis “Boabă”, au primit câte 5 ani închisoare cu executare. Radu Ionel Gherganu a primit 5 ani de închisoare la care se adaugă o altă pedeapsă de 3 ani şi 6 luni ce i-a fost aplicată prin sentinţa penală nr. 34/30.01.2008 a Tribunalului Dolj, astfel că acesta urmează să execute 8 ani şi 6 luni închisoare. Cosmin Ştefan Ionescu zis “Beni” a primit 5 ani închisoare, deşi mai are şi el o condamnare la activ rămasă definitivă anul trecut.

Ilie Pară zis “Elvis” a fost achitat pentru infracţiunea de constituire sau aderare la grup infracţional organizat, pentru celelalte fapte reţinute în sarcina sa primind o pedeapsă de 3 ani închisoare. Asta deşi a mai fost condamnat cu suspendare la 2 ani închisoare prin sentinţa penală nr. 2455/22.10.2009 a Judecătoriei Craiova. Narcis Florin Cîţă a primit 2 ani de închisoare şi faţă de amândoi judecătorii de la Tribunal au dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor. Ştefăniţă George Mandă şi Emil Gabriel Vladu au primit câte 5 ani. De la inculpaţi au fost confiscate diverse sume de bani ce depăşesc 55.000 lei în total, la care se adaugă 1.000 de euro şi 400 USD şi a fost ridicat sechestrul asigurator instituit pe maşina lui Lale.

Nemulţumiţi de cuantumul pedepselor aplicate inculpaţilor, de modul în care au fost calculate acestea şi de modalitatea de executare în cazul lui Pară şi a lui Cîţă, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au şi declarat apel împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Dolj.