Diminuarea riscurilor de inundaţii şi strategia de dezvoltare a judeţului, subiecte dezbătute în Colegiul Prefectural

0
336

Ieri, a avut loc şedinţa ordinară lărgită a Colegiului Prefectural Dolj, unde, conform ordinii de zi, s-au dezbătut probleme legate de siguranţa în şcoli, măsurile care trebuie adoptate de către administraţiile publice locale pentru sezonul rece, planul de acţiune în pentru diminuarea efectelor inundaţiilor şi strategia de dezvoltare economică-socială a judeţului Dolj.

La întâlnirea de ieri, au participat, pe lângă reprezentanţii instituţiilor deconcentrate, şi primarii localităţilor din judeţ. Au fost făcute informări despre situaţia siguranţei în şcoli, s-au prezentat măsurile care trebuie adoptate de către autorităţile administraţiei publice locale în sezonul rece şi s-a vorbit despre planul de diminuare a efectelor inundaţiilor. „O directivă importantă în managementul durabil al resurselor de apă este Directiva referitoare la evaluarea şi gestionarea riscului la inundaţii. Instrumentul de implementare a Directivei este reprezentat de Planul de Management al Riscului de Inundaţii şi constituie una dintre componentele de gestionare cantitativă a resurselor de apă. Sunt mulţumit de investiţiile făcute de Administraţia Bazinală de Ape Jiu şi de Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj. În ultimul an, s-au făcut mai multe lucrări decât în ultimii zece ani, iar pericolul de inundaţii a scăzut”, a spus prefectul de Dolj,  Sorin Nicolae Răducan.

Este nevoie de fonduri europene

Un punct important al ordinii de zi a fost cel al prezentării strategiei de dezvoltare economică-socială durabilă a judeţului Dolj. Prezent la şedinţă,  Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj , a atrasa atenţia asupra necesităţii de atragere de fonduri europene pentru dezvoltare: „În ultimii 12 ani, localităţile doljene s-au dezvoltat continuu şi sunt mândru că am lucrat cu dumneavoastră, cei din administraţia publică locală. Acolo unde a existat colaborare între secretar şi primar, rezultatele s-au văzut. Un secretar de primărie bun nu este cel care face ce-i spune primarul, ci acela care îl trage de mâecă pe cel din urmă şi-l face atent să nu încalce legea. Este nevoie, în continuare, de investiţii în Dolj şi trebuie să accesaţi fonduri eiropene. În urmă cu mai multe zile, am fost la Bruxelles şi am discutat cu comisarul european Corina Creţu, care  a spus că problemele sunt la noi. Este nevoie de proiecte de anvergură, nu numai apă şi canalizare, ci de unele în infrastuctură. Este adevărat, fiecare comunitate are strategia sa, dar este nevoie de un plan complex, la nivel judeţean de aceea am făcut o strategie durabilă de dezvoltare, însă mai multe vă va spune colega mea din Consiliul Judeţean Dolj,  Daniela Băluţă”.

Proiect aflat în dezbatere publică

Conform proiectului de dezvoltare, aflat în dezbatere publică, se urmăresc câţiva paşi importanţi, care pot duce la dezvoltarea judeţului. „Am trimis chestionare către toate administraţiile publice locale din judeţ, cerându-le să precizeze proiectele prioritare. Practic, sunt trei direcţii importante pe care le urmărim. Prima ar fi creşterea potenţialului turistic al zonei, a-II-a ar fi dezvoltarea infrastructurii de mediu, iar a III-a constă în îmbunătăţirea accesului oamenilor la servicii (învăţământ, sănătate, etc.), precum şi la altele de strictă utilitate – alimentarea cu energie electrică, gaze naturale ş.a.m.d., practic o creştere a guvernanţei locale”, a precizat Daniela Băluţă.