Cancerul de piele ar putea să fie considerat boală profesională

0
96

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Societatea de Dermatologie vor să se iniţieze un proiect de lege prin care cancerul de piele să fie considerat boală profesională. Medicii avertizează că printre cei mai expuşi riscului de cancer de piele sunt muncitorii din agricultură şi construcţii.

În situaţia în care cancerul de piele va fi depistat la cei care se expun din cauza meseriei, de exemplu constructorii pe schele, acesta ar putea fi considerat o boală profesională. Propunerea a venit din partea  Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) şi Societăţii de Dermatologie, deputaţilor din Comisia pentru sănătate fiindu-le prezentată această propunere împreună cu raportul final al campaniei de prevenţie privind cancerul de piele.

Potrivit unui studiu derulat de FABC, 9 din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deşi mai bine de jumătate dintre aceştia sunt conştienţi de faptul că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii. Cu toate acestea, 81% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani nu îşi verifică aluniţele de pe corp, un procent la fel de ridicat – 73%, fiind înregistrat şi pentru categoria de vârstă – peste 30 de ani.

Diagnosticaţi mult prea târziu

Cancerul de piele a devenit o adevărată problemă de sănătate publică în ultimii ani. Din păcate, în cazul pacienţilor din România depistarea se face în faze avansate ale bolii, care necesită tratamente foarte scumpe şi cu şanse minime de ameliorare, respectiv 23-32%. Ignorat pentru că nu are simptome dureroase, cancerul de piele ajunge să fie diagnosticat atunci când speranţa de viaţă a bolnavilor scade la câteva luni. De patru ori a crescut în ultimii 30 de ani numărul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de piele. Cauzele sunt diverse, printre  factorii ce contribuie la apariţia acestei afecţiuni numărându-se, pe lângă radiaţiile solare şi stresul, alimentaţia, imunitatea scăzută, bolile metabolice. Mare parte din leziunile diagnosticate sunt însă cauzate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare.

Din acest motiv, medicii au evidenţiat necesitatea controlului la medicul dermatolog ori de câte ori o aluniţă se modifică. Cancerul de piele poate fi tratat şi în mare parte poate fi vindecat, doar ca pacienţii să nu neglijeze dezvoltarea acestor leziuni. Mai periculos este melanomul, pentru că, acesta, dezvoltat pe anumite aluniţe, reprezintă o leziune foarte agresivă. Statisticile arată că în rândul femeilor melanomul se localizează preponderent pe gambe. La bărbaţi, apare frecvent pe spate.

Anual, peste 200 de doljeni află că au cancer de piele

Un tratament pentru pacienţii în stare avansată costă circa 7.000 de euro pe lună. Melanomul cutanat este o tumoră malignă care provine din celulele pigmentare ale pielii. Depistată la început printr-o operaţie corectă pacientul este salvat. Depistată în faze avansate, este o boală mortală deoarece este cel mai rapid diseminant cancer.

Peste 2.000 de doljeni trec, anual, pragul Secţiei de Dermatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, mare parte dintre aceştia pe timpul verii. Radiaţiile ultraviolete sunt foarte periculose iar zona însorită a Doljului este una cu atât mai problematică în ceea ce priveşte bolile dermatologice. Anual, peste 200 de persoane care ajung la Spitalului Judeţean Craiova sunt diagnosticate cu diverse forme de cancer de piele. La fel de adevărat este însă că, dacă sunt descoperite din timp, bolile de piele pot fi tratate.

Conform datelor prezentate în raportul Comisiei Europene, publicat în februarie 2014, bolile de piele reprezintă până la 40% din bolile profesionale. Cancerul de piele este cel mai frecvent tip de cancer din Europa. Există multe cercetări care corelează expunerea la radiaţii UV naturale la lucrătorii în aer liber, care au un rist cu 43% mai mare de apariţie a carcinoamelor bazocelulare şi cu 77% mai mare, a celor spinocelualare.