Investiţie de 18,5 milioane de euro pentru Teatrul Naţional din Craiova

0
1606

         Ieri, în faţa Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, vicepreşedintele Senatului României, Alina Gorghiu, profesorul Alexandru Gîdăr, candidatul PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj, prof.univ.dr Nicolae Giugea, candidatul PNL la Primăria Craiova, preşedintele PNL Dolj, Ştefan Stoica şi nu în ultimul rând, secretarul de stat, Mihai Firică, au susţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia au prezentat proiectele investiţionale care vor urma a se implementa la Craiova, în perioada următoare.

Ministrul Bogdan Gheorghiu a anunţat public două investiţii majore : reabilitarea Teatrului Naţional Marin Sorescu şi Biblioteca Franceză “Omnia”. “Împreună cu domnul Mihai Firica, secretar de stat la Ministerul Culturii, am reuşit să accelerăm anumite  proceduri pentru o serie de obiective de o importanţă maxima pentru Craiova. Dacă vorbim de Teatrul Marin Sorescu, vreau să va spun că am avut în vedere includerea în urmatorul acord de împrumut cu Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, o investiţie de 18,5 milioane de euro, pentru reabilitarea acestei clădiri şi pentru diferite proiecte care sa o puna mai mult în valoare. Un alt obiectiv important pentru care s-au finalizat procedurile este Biblioteca Franceză «Omnia», o filială a Bibliotecii Naţionale. Aici, din luna octombrie vor demara lucrările de reabilitare, restaurare şi consolidare la acest obiectiv de patrimoniu de mare importanţă, mai ales că el a ajuns în patrimoniul cultural românesc după ce a fost deţinut de ultimul preşedinte al PNL Dolj, înainte de instaurarea regimului comunist în România”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

      Evenimentele culturale au continuat ieri, aproape toată ziua. Ieri sear, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ a avut loc, ceremonia de decorare a instituţiei cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, categoria D – Arta spectacolului, acordat de Preşedinţia României. În numele preşedintelui Klaus Iohannis, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a înmânat decoraţia managerului instituţiei, Alexandru Boureanu. De asemenea, actorul Emil Boroghină a primit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, cu ocazia împliniri a 80 de ani de viaţă şi a peste 55 de ani dedicaţi teatrului.

Ministru Bogdan Gheorghiu, Nicolae Giugea – candidatul PNL la functia de primar al municipiului Craiova, Alexandru Gîdăr – candidatul PNL pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj şi Mihai Firica – secretar de stat în ministerul Culturii au mai participat la o întâlnire informală cu reprezentanţi ai domeniului cultural doljean. Iar senatorul Alina Gorghiu, alături de preşedintele PNL Dolj, Ştefan Stoica şi de Alexandru Gîdăr, candidatul PNL la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, au luat parte tot ieri la o întâlnire electorală în comuna Pieleşti pentru susţinerea candidatului PNL, Paul Soroca, la funcţia de primar al localităţii.

Ministrul Culturii a participat şi la Gala UNITER ce a avut loc în Parcul „Nicolae Romanescu” – Teatrul de Vară.