Peste 100 de elevi vor să cunoască astronomia

0
325

În sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Elena Cuza” a avut loc, ieri, deschiderea oficială a Olimpiadei de Astrofizică şi Astronomie. Peste 100 de elevi din toată ţara, însoţiţi de profesori îndrumători, participă la această competiţie, opt dintre competitori fiind din Craiova.

Colegiul Naţional „Elena Cuza” a fost, ieri, în zi de gală: Olimpiada Naţională, de Astronomie şi Astrofizică şi-a trimis reprezentanţii la Craiova, iar ediţia din acest an a stat sub semnul marelui  Nicolae Coculescu, născut în urmă cu 150 de ani, la Craiova, considerat întemeietorul astronomiei din România. „Suntem  onoraţi să organizăm astfel de Olimpiadă şi cu toţii avem o bucurie, când vedem atâţia copii care sunt pasionaţi de disciplina respectivă. Nu pot decât să vă urez succes, vouă, participanţilor, deplin succes”, a spus prof. Lavinia Elena Craioveanu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Personalităţile au fost prezente la festivitatea de deschidere

Manifestarea de ieri a avut parte şi de prezenţe importante. „Suntem cât se poate de mândri că vă avem printre noi, în aceste zile. Trebuie să cunoaşteţi şi să vedeţi istoria acestor locuri, unele care se trag din Marii Boieri Craioveşti. Am trecut prin atâtea secole şi acum ne mândrim cu ceea ce putem oferi, la nivel modern, celor care trec prin judeţul nostru: un aeroport la nivel intervenţional, o zonă interesantă, cel puţin din punct de vedere cultural, şi atâtea şi atâtea altele. Voi, cei care sunteţi prezenţi la acest concurs, sunteţi viitorul nostru” – Ion Prioteasa, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj.

„În sală văd foarte mulţi tineri, ceea ce este un lucru îmbucurător. Aşa cum spunea şi domnul Ion Prioteasa, avem în spate o istorie, dar, în acelaşi context, avem şi un prezent şi un viitor. Suntem un mediu academic cât se poate de important şi, dacă vorbim de contextul actual, vom merge pe cercetare în acest domeniu” – prof.univ.dr. Radu Constantinescu, prorector al Universităţii din Craiova.

La rândul său, Sorin Trocaru, inspector în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, a menţionat: „Am fost întrebat, în 2013, la Olimpiada Internaţională de Astronomie, desfăşurată în Cipru, când România a obţinut cea mai importantă distincţie, care este secretul nostru. Atunci, nu am ştiut ce să răspund. Ulterior, la Suceava, la faza naţională, când un elev de clasa A VI-a, premiat, m-a întrebat ce poate face mai departe, materia respectivă nefăcând parte din curricula, şi, atunci, mi-am dat seama unde era secretul: la pregătirea copiilor, îndrumaţi de profesori”.

Invitat este şi prof.  Ovidiu Văduvescu: „Acum, sunt în Spania, la Institutul Astronomic. Am plecat, în urmă cu 18 ani, din ţară. Am ajuns, la început, în Canada. Sunt craiovean get-beget şi, în aceste momente, când văd că sunteţi atâţia care vă doriţi performanţă, nu pot decât să mă bucur. Nu vă doresc decât să nu renunţaţi să visaţi”.

 Magda Stavinschi, preşedintele Comisiei Centrale de Examinare, care reprezintă Institutul de Astronomie al Academiei Române, a punctat: „La atâtea lucruri frumoase spuse, nu pot decât să aprob. Încă o dată, trebuie să ne amintim cu toţii de personalitatea lui Nicolae Coculescu. A fost întemeietorul Şcolii de Astronomie din România şi este obligatoriu să fie celebrat, cu atât mai mult cu cât a fost craiovean , iar în iulie 2016 se împlinesc 150 de ani de la naşterea sa”.