Un alt sindicat din învăţământ îşi arată nemulţumirea

0
403

Problemele din sistemul educaţional sunt cât se poate de prezente şi, cel puţin până în prezent, nu sunt foarte multe căi de rezolvare. Pe acelaşi palier a mers, ieri, şi preşedintele Filialei Dolj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, care a pus în discuţie întreaga metodologie a învăţământului.

radaConform tradiţiei, la finele fiecărui an, Filiala Dolj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi-a prezentat bilanţul pe acest an. Pe lîngă date strict statistice, a reieşit o nemulţumire, de altfel simţită şi din alte părţi. „Cred că a fost un an greu. Am început cu un guvern tehnocrat, cu un premier care s-a recomandat apolitic, dar care s-a implicat în procesul electoral. Am schimbat, într-un an doi miniştri la „Educaţie”, dar mare lucru nu s-a schimbat. Din punctul meu de vedere, mi-e frică de rezultatele obţinute în alegeri, fiindcă avem nevoie de un echilibru, cu o opoziţie puternică. Cu Guvernul Ponta am avut beneicii. Aşteptăm foarte multe de la noul executiv. Le dăm o perioadă de graţie, timp de şase luni, în care trebuie să găsească soluţii de rezolvare. Apoi, vom pune pe tapet lucrurile care ne nemulţumes foarte mult, trei legi fiind, în opinia noastră, primordiale – a salarozării, a educaţiei şi a pensiilor ”, a precizat prof.  Constantin Rada (foto), preşedintele Filialei Dolj a FSLI.

Nemulţumiri în ton cu opinia publică

Rugat să puncteze nemulţumirile, Constantin Rada a menţionat: „Probabil, cea mai mare neîmplinire vine de la modul de desfăşurare a concursului pentru ocuparea posturilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar. Credem că au fost şi o metodologie şi o susţinere a examenelor foarte proaste. În Dolj, an avut cel mai mare număr de înscrişi, dar şi cele mai multe contestaţii, trei dintre ele, aşa cum ştiţi, răsturnând ierarhia iniţială. Noi am fost şi suntem tot timpul de acord cu susţinerea unui examen, dar nu în orice condiţii. S-au schimbat doi miniştri, dar a rămas secretarul de stat, Monica Anisie, cu care una am vorbit şi altceva a apărut în Monitorul Oficial. A fost un concurs făcut fără vreun fel de strategie pe termen mediu, cel puţin. Să nu uităm că, la Dolj, avem două situaţii, binecunoscute, la Apele Vii şi Braloştiţa, unde nu s-a putut susţine concursul, şi se va merge în instanţă. Credem, dacă tot am amintit de strategia viitoare, că trebuie schimbată întreaga Lege nr.1/2011, a Educaţiei, care a intrat în vigoare prin răspunderea guvernului, ori, „Executivul Boc ”, cel care l-a promovat, a căzut. Nu putem să admitem, ca plus, faptul că s-a modificat  echivalarea gradului I, chiar prin deţinerea de doctorate, dar numai după un stagiu de patru ani, după obţinerea „definitivatului” . Nu vom rămâne insensibili nici la „Legea salarizării”, deoarece discrepanţele ni se par foarte mari”.