Festivalul Internaţional „Rădăcinile Noastre – Am venit să colindăm! Datini şi obiceiuri de Crăciun”, manifestare aflată la ediţia a XVIII-a, care s-a desfăşurat sâmbăta trecută în Hunedoara, a avut câştigătorul locului întâi chiar din Craiova. Este vorba despre Ansamblul Folcloric „Cununiţa” din cadrul Palatului Copiilor Craiova. Un concurs riguros al portului tradiţional, al emoţiei creaţiei populare şi al frumuseţii cântărilor dedicate sărbătorii Crăciunului a cuprins toată asistenţa. Cei 11 copii din Craiova au concurat cu alte 12 formaţii din ţară şi străinătate adjudecându-şi, la final, mare trofeu.
Iniţiată cu scopul păstrării tradiţiilor Sărbătorii Crăciunului, valorificării colindelor deosebite din diferite zone ale ţării şi nu numai şi, mai ales, pentru implicarea elevilor şi a şcolilor în perpetuarea datinilor şi obiceiurilor ancestrale, manifestarea de la Hunedoara a avut şi în acest an o vie emulaţie, atât în rândul copiilor cât şi al părinţilor.
12 echipe concurente
Festivalul Internaţional de Colinde „Rădăcinile noastre – Am venit să colindăm! Datin şi obiceiuri de Crăciun” aflat la ediţia a XVIII-a a avut drept competitoare 12 echipe de tineri din România, dar şi din Serbia şi Ucraina. „Ţinuta tradiţională autentică, versurile de un profund mesaj emoţional specific sărbătoarei Naşterii Domnului, compuse de Alina Săndoi au făcut ca echipa noastră, respectiv Ansamblul Folcloric «Cununiţa» din cadrul Palatului Copiilor Craiova să câştige locul întâi. Este o confirmare a calităţii şi a dragostei cu care noi ne aplecăm asupra valorilor tradiţionale româneşti, pe care le dorim perene şi mai bine asimilate de generaţia tânără”, ne-a precizat prof. Simona Creţan, coordonatorul Ansamblului Folcloric „Cununiţa”. În cadrul competiţiei au fost prezentate şi programe de colinde specifice localităţilor şi zonelor de unde provin grupurile de colindători.
Întâlnire cu campionii, la Craiova
În data de 26 decembrie a.c., cei din Anasamblul „Cununiţa” vor susţine, timp de două ore, un spectacol în Centrul Vechi din Craiova, începând cu ora 18.00.
Născută la 26 ianuarie 1970, în Craiova, Simona Creţan a absolvit Şcoala Populară de Artă, Craiova, apoi Facultatea de Fizică şi Sport, a Universităţii din Craiova şi Facultatea de Pedagogie Muzicală, din cadrul Universităţii Spiru Haret din Craiova. A obţinut un Master în Performanţe şi Competiţii Sportive. Este interpretă de muzică populară de peste două decenii şi practică sportul de la zece ani. Premiile pe care le-a obţinut în sport sunt numeroase: 40 de medalii, iar cele 15 titluri de campioană naţională şi balcanică sunt răsplata pentru efortul depus de-a lungul anilor.